Сделките с частни къщи в България винаги са работили по

...
Сделките с частни къщи в България винаги са работили по
Коментари Харесай

Експерти: Броим поне 40 хил. евро за една прилична къща, която не се нуждае от основен ремонт

Сделките с частни къщи в България постоянно са работили по друг метод, в сравнение с с жилища. Проблемът е, че руснаците, сходно на жителите на други страни отвън Европейски Съюз, нямат право да записват земя на физическо лице. Намерено е решение. Чужденци основават компании в България и записват имоти в тях, написа уеб сайтът prian.ru, представени от Pariteni.bg. Но в този момент за съветските жители има спомагателни процедурни компликации, свързани с откриването на банкови сметки и превода на пари в страната.

 

Колко костват къщите в България?

 

Близо 20 години – от средата на 90-те – България е най-популярната (до огромна степен тъй като е и най-достъпната) дестинация за закупуване на парцели. Селски къщи можеха да бъдат купени за 5 хиляди евро, а даже и за 3 хиляди евро. Разбира се, нещо обичайно се продаваше в диапазона от 20-30 хиляди евро, само че имаше и евтини покупко-продажби.

 

И това, че е невероятно чужденец да записва земя като благосъстоятелност съгласно българското законодателство, не беше проблем. Създадено е юридическо лице, под което е регистриран парцелът. Сега цените в България порастват. В началото на пандемията и директно след нея търсенето на къщи към огромните градове – София и Пловдив, Стара Загора и Велико Търнова скочи. Купувачите с по-скромни бюджети съживиха търсенето на парцели в Югоизточна и Северозападна България към Монтана и Ловеч.

 

Експерти настояват, че в този момент една прилична къща, т.е. такава, която не се нуждае от главен ремонт и към този момент е годна за живеене, коства най-малко 40 хиляди евро За тази сума можете да намерите предложения на 25-40 км от огромните (като Бургас). или 10–15 км от дребните градове (Средец, Карнобат, Ямбол). Но когато става въпрос за частни къщи в България, ценовият диапазон е доста необятен. Следователно е мъчно да се приказва ясно даже за ценовия диапазон.

 

Можете да вземете на всякаква цена, тъй като някъде има къщи и за €5 хиляди, и за 17 хиляди евро, и за 25 хиляди евро, а има и за стотици хиляди евро. По-точни числа могат да се разискват единствено в границите на съответно обитаемо място и даже място в него, изяснява специалистът Людмила Шабанина.

 

Кой и за какво купува български къщи

 

Основното търсене беше и се обезпечава от самите българи, само че на пазара има и чужденци - поляци, датчани, холандци, германци. Има рускоговорящи купувачи, които имат европейско поданство, да вземем за пример немско. Руснаците с българско позволение за престояване и непрекъснато престояване са обособена категория, защото това са хора, които живеят дълго време в чужбина.

 

Има и купувачи, които непрекъснато обитават в Русия, само че, несъмнено, не в същия брой, както преди. Основната им цел е да се движат. Инвестицията или закупуването на жилище за лятото към този момент е без значение. Самият неподвижен парцел не дава право на дълготрайно престояване в страната, само че адресът може да е нужен за приемане на позволение за престояване на други учредения - работа, разкриване на личен бизнес, поданство по корени. Сега обаче на съветските жители са наложени съществени ограничавания и процесът на осъществяване на транзакция се усложни. 

Прехвърляне на средства в България

 

Самата процедура по договорката официално не е изменена. Изискванията са същите, няма публични забрани за закупуване. Но главният проблем е прехвърлянето на средства. Няма по какъв начин да преведете пари от Русия в България, даже в случай че имате открита сметка в някоя от българските банки. И както знаете, можете да внесете пари в брой без заявления, не повече от 10 хиляди евро.

 

Ситуацията обаче не е безнадеждна. Всеки взема решение казуса по друг метод. Някой носи пари в брой с цялото семейство - в случай че фамилията е огромно, е допустимо да се донесе нужната сума. Някои хора отварят сметки в други страни, да вземем за пример в Казахстан или Армения. До скоро използваха интензивно турски сметки. Сега, без годно позволение за престояване, не можете да отворите турски акаунт. И в случай че човек постави старания, пари и време, с цел да получи позволение за престояване, тогава той най-вероятно ще спре в Турция. Там ще си купи нещо, даже в началото да е гледал България, споделя Людмила Бонда от компанията Happy Home.

 

Плащане по сметка на юрист

 

Както знаете, заплащането на продавачи на парцели в Европейски Съюз и в частност в България е неразрешено от закона. Повечето транзакции минават през банките. Но има различен вид.

Колко са парцелите на руснаци у нас

Според Александър Левчук от Лев Естейтс, в случай че човек пристигна с пари, задачата за " пазаруване “ е разрешима. Обичайна процедура е осъществяването на транзакция посредством сметка на юрист. И след това, в случай че руснак желае да получи персонална сметка, в случай че има недвижими парцели в страната, възможностите за отваряне на такава се усилват. По същата причина тези, които към този момент имат къща или апартамент в България, са най-склонни да отворят сметка.

 

Използването на адвокатски акаунт е безусловно законно. Официално се подписва контракт за " правна помощ ", по силата на който юристът поема задължението да закупи неподвижен парцел от името на клиента. След това клиентът подава нужната сума по сметката по контракта и ползва документи, потвърждаващи законния генезис на средствата. " В момента тази услуга коства 200–250 евро. Ако човек физически не внася пари в сметката, да вземем за пример посредством превод, а дава пари в брой на юриста, тогава се начислява спомагателна такса за внасяне на тази сума в банката - 0,5%.

 

В нашата процедура съвсем всички покупко-продажби с руснаци към този момент минават през сметка на юрист. Разбира се, с цел да се предпазите в допълнение от машинация, добра концепция е да се уверите, че имате работа с същински практикуващ юрист. Това може елементарно да се ревизира в онлайн регистъра на Българската адвокатска гилдия по името на експерта. Сметката на юриста, с която работи, е записана на негово име, изцяло транспарантна е и постоянно е под контрола на надзорните органи. Следователно средствата не могат да се употребяват за други цели “, споделя специалистът.

Откриване на персонална банкова сметка

 

Що се отнася до откриването на сметки, през днешния ден това е сложна задача, няма 100% гаранция при никакви условия. Дори да имате европейско или българско позволение за престой, макар че това е плюс. Наличието на недвижими парцели, бизнес или даже предварителни съглашения с сътрудници, на които вашата компания ще дава услуги, също усилва възможностите за разкриване на сметка.

 

Само няколко банки в България към момента откриват сметки на съветски жители. Това са безусловно две-три организации. И с цел да внесете пари в сметката си, би трябвало да имате документи за произхода им, било то продажба на апартамент или кола, наем и други, добавя Бонда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР