Сделката за българските активи на ЧЕЗ не застрашава националната сигурност.

...
Сделката за българските активи на ЧЕЗ не застрашава националната сигурност.
Коментари Харесай

Сделката за ЧЕЗ не е заплаха за сигурността, според Делян Добрев

Сделката за българските активи на ЧЕЗ не заплашва националната сигурност. Това сподели в отговор на журналистически въпрос ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, представен от Българска телеграфна агенция откакто по-рано през днешния ден президентът Румен Радев свика съвета по национална сигурност по тематиката. Той подсети, че преди седмица всички служби са били изслушани в Комисията по енергетика, където са декларирали, че нямат терзания по договорката.

След като предходната седмица съдружният партньро на ГЕРБ - Обединените патриоти, внесоха законопроект, който задължава Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да се произнася по покупко-продажби, включващи активи на снабдители на ток, електрическа енергия и газ, по прилика на Българска народна банка и Комисията за финансов контрол (КФН), които се произнасят при покупко-продажби на поднадзорните им лица, Добрев уточни, че би трябвало да се прави разлика сред трите регулатора.

Българска народна банка и КФН утвърждават купувачите, тъй като хората имат спестявания в банките или самостоятелни партиди в пенсионните фондове - т.е. там има средства, които страната би трябвало да отбрани. Затова по думите му в тези два закона, при тези две институции, има текст, който позволява сключването или несключването на избрана договорка, с цел да се защитят точно тези спестявания. " В случая с КЕВР и ЕРП-ата не е подобен. Ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто дава услуга на популацията и тази услуга е мощно контролирана от страна на регулатора във връзка с качеството и цената на услугата ", добави Добрев.

Той посочи, че в закона категорично са написани текстове, които при нарушение на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на притежателя активите и да назначи необикновен шеф. " Това несъмнено е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна компания, да махнеш изпълнителния шеф и да назначиш подобен от КЕВР, с цел да гарантираш, че услугата се извършва качествено ", добави Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание е уверен, че цената на тока не може да се усили двойно, в случай че пристигна нов притежател, тъй като тя се дефинира от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е мощно контролиран.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР