Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с

...
Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с
Коментари Харесай

Vodafone купува кабелния бизнес на Liberty Global в Европа за 18 млрд. евро

Сделката ще разреши на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в района

Още по тематиката
T-Mobile придобива Sprint за 26.5 милиарда $

Обединената компания ще се концентрира върху построяването на 5G мобилната мрежа в Съединени американски щати
30 апр 2018
Vodafone договаря да купи активи на кабелния оператор Liberty Global в Европа

Цената на договорката може да надвиши 14 милиарда паунда
13 фев 2018
T-Mobile и Sprint договарят за обединение

При договорка новата компания би имала по-високи шансове да се конкурира сполучливо с водачите в бранша в Съединени американски щати AT&T и Verizon
20 сеп 2017
Sprint и T-Mobile стартират договаряния за обединение

Дори да се стигне до съглашение, възможностите за прекъсване на договорката от регулаторните органи в Съединени американски щати са високи
15 май 2017 Един от най-големите мобилни оператори в света Vodafone се контракти да купи активите на европейския кабелен оператор Liberty Global, оповестява Financial Times. Сделката ще бъде на стойност 18 милиарда евро и ще ускори въздействието на телекомуникационната компания на Стария континент. Тя се отнася за бизнеса на американската компания в Германия, Чехия, Унгария и Румъния.

Разширяване в Европа

Сделката ще разреши на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в района, която има T-Mobile и има мрежа, разпростряла се от Холандия през Централна и Източна Европа до Гърция.

Изтеглянето на американската Liberty Global, която се управлява от милиардера Джон Малоун, идва, защото компанията е все по-разочарована от фрагментацията на телекомуникационния пазар на Стария континент. Придобиването също по този начин отбелязва последния опит за консолидиране на този пазар, в който операторите се борят да компенсират ниския напредък и намаляването на източниците на доходи като роуминг и текстови известия.

Европейските телекомуникационни компании са принудени да похарчат милиарди евро за създаване на 5G мрежите. Инвеститорите също по този начин упорстват фирмите да бъдат по-агресивни при търсенето на сливания макар големия регулаторен риск в Европа и в международен мащаб.

Серия от придобивания

Virgin Media, която е благосъстоятелност на Liberty Global във Англия, не е част от договорката. Викторио Колао, основен изпълнителен шеф на Vodafone, сподели през февруари, че в бъдеще вратата е отворена за договорка в Обединеното кралство, само че немската договорка е " приоритет ", тъй като сливането значи по-голяма конкурентоспособност против локалния водач Deutsche Telekom.

Покупката на немските и източноевропейските интервенции на Liberty Global от Vodafone е по-широко обединение на двете компании, което би обхванало и други пазари, в това число Англия, Белгия, Полша и Швейцария. Двете компании имат припокриващи се активи в Германия, Румъния, Унгария и Чехия.

Германската договорка ще бъде изправена пред яростна опозиция от страна на Deutsche Telekom и локалните телевизионни оператори. Въпреки че съществуващият кабелен бизнес на Vodafone не се припокрива с Unitymedia, комбинираните компании биха засилили растежа на немския пазар. Сделката евентуално ще бъде подложена на обстоен регулаторен обзор, който към момента може да провали проекта на Vodafone.

Liberty Global се съгласи да продаде австрийския си бизнес на Deutsche Telekom за 1.9 милиарда евро през декември и също по този начин обмисля продажбата на швейцарското си отделение.

Акциите на Vodafone, чиято пазарна стойност е 56 милиарда паунда, се покачиха с 1.4%, а тези на Liberty Global се намалиха с 3.6% при започване на следобедната търговия в Ню Йорк, оценявайки бизнеса на 25.7 милиарда $. VODL Quotes by TradingView
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР