Сбавното понижаване на температурите естеството на сраженията в Украйна ще

...
Сбавното понижаване на температурите естеството на сраженията в Украйна ще
Коментари Харесай

Зимата идва, Русия или Украйна ще спечели войната

Сбавното намаление на температурите естеството на сраженията в Украйна ще се промени внезапно и за двете страни в спора, сочи разбор на „ Ал-Джазира ”.

Имаше къса пауза в борбите, до момента в който Русия и Украйна преценяваха опциите си за идната зима.

Украйна, след успеха си с завладяването на стратегическия жизненоважния южен пристанищен град Херсон, трябваше да спре, до момента в който войските ѝ си почиват и се превъоръжават.

Възможностите на украинската войска в това направление сега са лимитирани, защото Днепър образува естествена преграда, за превъзмогването на която ще са нужни  обилни старания и обмисляне.

На южния фронт Украйна концентрира огромни сили, нужни за настъпателна интервенция против съветските елементи, които са се окопали на източния бряг на реката.

Русия пък употребява своите опитни наемници от частната войска „ Вагнер ” на североизток, където боевете се ускориха към град Бахмут.

Украински войски в този бранш се пробват да укрепят защитата, с цел да спрат бавното съветско нахлуване.

И двете армии са подготвени да се бият в студа. Русия нахлу и Украйна отвърна на удара през един от студените месеци на 2022 година – февруари.



Сега обаче украинските военни имат доста по-добро зимно облекло и екипировка, предоставени от НАТО.

В първия ден на съветската инвазия, в Киев температурата беше към 3 градуса по Целзий, в този момент е към 1 градус.

При по-малко дневни часове, украинската войска, която е по-умела в нощните борби, ще има преимущество. Уредите за нощно виждане и инфрачервените камери бяха преди всичко в листата с съоръжение, поискано от Украйна от Запада.



През зимата възможностите за оцеляване в „ златния час ” - сериозните 60 минути след раняване на бойното поле, доста се усилват, в случай че бойците бъдат лекувани и внезапно понижават без пренасяне в болнично заведение. И в това отношение украинците имат преимущество, тъй като войната се води на тяхна територия.

В студа повредите на оборудването са по-вероятни. Оръжията блокират, защото поради ниските температури замръзват и се чупят значими елементи.

От друга страна танковете се оправят по-добре, откакто земята се втвърди от студа, което дава известно преимущество на съветската войска. Въпреки големите си загуби, които евентуално възлизат на близо половината от изправните бойни машини, Русия към момента разполага с повече танкове от Украйна.



В същото време отбранителните позиции са доста по-трудни за копаене, защото земята замръзва, което прави артилерийските баражи още по-смъртоносни.

Но освен военните ще би трябвало да се борят с влошаващите се условия. Русия се пробва да употребява страданието на цивилното население на Украйна като лост, с цел да пречупи духа на украинската войска. Студът е оръжие.

Сега наподобява, че това е тактиката на съветския водач Владимир Путин - Русия да задържи превзетата територия, като се стреми към дребни победи на бойното поле, до момента в който систематично унищожава електроцентрали и друга гражданска инфраструктура, с цел да принуди Украйна да седне на масата за договаряния.

Над половината от електрическата мрежа на Украйна е разрушена или развалена и ще отнеме месеци, с цел да се поправи изцяло, защото аварийното съоръжение не доближава.

За разрушаването на цивилен обекти Русия употребява освен ракети, от които към този момент изпитва дефицит, само че и евтини дронове, импорт от Иран. Те са по-евтини даже от ракетите, с които Украйна смъква множеството. Иран също може да предложи на руснаците евтини разновидности на балистични ракети с обсег до 700 км, които са задоволително ефикасни за удари против статични цивилен цели като електроцентрали.



Така Украйна ще има потребност от еднакъв брой или повече ракети за противовъздушна защита. Украинската войска към този момент свърши впечатляваща работа, интегрирайки огромно многообразие от ракетни и радарни системи в съществуващата си мрежа за противовъздушна защита, само че се нуждае бързо от още, за отблъсне съветските офанзиви тази зима.

Украинските настъпателни интервенции бяха извънредно сполучливи от началото на септември. За няколко месеца Украйна си върна повече от половината територия, която беше изгубила след началото на съветската инвазия.

Но на избран стадий украинската войска ще би трябвало да пресече река Днепър, с цел да унищожи съветските отбранителни позиции там. Областта, от крайбрежията на Днепър, чак до Мелитопол, е опорната зона на този спор.



Успешен украински прогрес на изток би изолирал Крим, разкъсвайки съветските отбранителни линии и би направил окупацията на Запорожката атомна електроцентрала от Русия несъстоятелна.

Такава интервенция ще бъде по-сложна и сложна от всичко, което е правила Украйна до момента във войната, само че е допустима.

Русия няма задоволително бойци и техника, с цел да отбрани целия окупиран източен бряг на реката, дълъг близо 500 км, а украинската войска сподели повече умения и съгласуваност в интервенциите с комбинирани оръжия.



Голямата премия ще бъде Мелитопол. Известен като „ вратата към Крим ”, той е значим транспортен, железопътен и логистичен център. Отвоюването на този град от украинските сили, дружно с блокирането на сладководния канал към полуострова, ще направи съветското военно наличие в Крим все по-несигурно и ще предвести цялостното проваляне на Русия.

Може ли Москва да предотврати подобен сюжет с вносни ракети и огромен брой новобранци, хвърлени на фронтовите линии? Говори се, че Йосиф Сталин е споделил: „ Количеството си има лично качество ”. Но наподобява все по-малко евентуално това да е задоволително да попречи на Русия да загуби тази война.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР