Създаването на това правителство, да се надяваме, че ще приключи

...
Създаването на това правителство, да се надяваме, че ще приключи
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Олигархичните кръгове ще заемат враждебно отношение към основни дейности на правителството

" Създаването на това държавно управление, да се надяваме, че ще завърши сполучливо в Народно събрание, е призвано да постави в случай че не край, то най-малко спирачка на развиването на институционалната рецесия. Ако не бъде преодоляна посредством незабавни решения, в това число и с болшинство, което допуска конституционни промени, можем да следим преход не просто от политическа към институционална рецесия, само че от институционална към конституционна рецесия, което ще има трагични последици за демократичното бъдеще на България ", разяснява пред политологът Огнян Минчев.

" Създаването на това държавно управление беше извънредно мъчно и трагично, на първо място заради обстоятелството, че в продължение на 3 години ние навлизаме все по-дълбоко в политическа рецесия, която мина в институционална рецесия. Измеренията на институционалната рецесия започнаха с това, че едно ръководство, което е служебното ръководство, което е планувано да бъде временен преход сред един и различен парламентарен мандат за ръководство, се трансформира съвсем в норма на ръководство на страната през по-голямата част от този интервал. Несъгласието и спорът сред главните политически сили доведоха и до там, че на процедура политическата рецесия на процедура се трансформира в институционална рецесия, засягаща и други клонове на властта. Навлязохме и в рецесия на правосъдната власт с споровете във връзка целта за освобождение на основния прокурор. Този приоритет няма единствено персонален харатктер, а това е приоритет, който се отнася до цялостния статут и цялостната рамка на действие на правосъдната власт ", изясни той.

За връчения през днешния ден втори мандат от президента Радев на ПП-ДБ, Огнян Минчев разяснява:

" Този път той не си разреши оценки, остана в границите на процедурната преданост към това, което би трябвало да бъде осъществено. Той не се ръкува с пристигналите при него политици - това демонстрира, че неговото отношение към осъществяването на мандата, без значение от променения звук, остава същото, като преди седмица ".

Отсъствието на Мария Габриел при връчване на мандата демонстрира, че явно, че има проблем в основаването на това ново държавно управление:

" Този проблем е несъответствието в разпределението на портфейлите в кабинета сред двете съществени политически сили. От ПП-ДБ избраха те да поемат цялата отговорност и да слагат свои хора на всички основни позиции в държавното управление. Интересно е, че от страна на ГЕРБ се съгласиха с това и не сложиха условия за своето по-разширено присъединяване. Това е в прочут смисъл и рисково, тъй като при избрана рецесия, обвързвана с това ръководство, отводът да се носи отговорност от едната страна може да направи това държавно управление в допълнение по-крехко. Подобна заплаха би трябвало да бъде взета поради, когато оценяваме обстоятелството, че ПП-ДБ са с всички съществени министри, като се изключи госпожа Габриел ".

Според него този кабинет не може да разчита на 100 дни приемливост, не може да разчита и на 1 ден приемливост. Той счита, че олигархичните кръгове на българското задкулисие сега ще заемат враждебно отношение към съществени действия, които това държавно управление ще би трябвало да извършва:

" Конфликтът сред това статукво, което се образува в следствие от трите години дълбока политическа и институционална рецесия от една страна и новосъздаденото държавно управление въпреки това ще бъде безсърдечен и ще има доста дълбоки измерения. Освен измерения, свързани с геополитическата ориентировка на страната, ще има и доста съществени спорове и не безусловно обществени, свързани с събитието, че всички съществени основни олигархични фигури от задкулисието през последните 3 години се преориентираха, като напуснаха към този момент нефункциониращата властова ос сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в полусянка и се групираха към президентската институция, тъй като президентът беше индивидът, който беше новият център на власт ".

Ако не се образува обществено ос Румен Радев - " Възраждане ", то тя ще действа прагматично по голям брой проблеми на ръководството, счита Огнян Минчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР