Създаването на фалшив глас не е проблем за изкуствения интелект(снимка:

...
Създаването на фалшив глас не е проблем за изкуствения интелект(снимка:
Коментари Харесай

AI софтуер мами почти безгрешно системите за гласово удостоверяване


Създаването на подправен глас не е проблем за изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

У чени от Университета на Ватерло сътвориха програмен продукт за надълбоко подправяне на глас, който може да заблуди системата за гласово засвидетелствуване в 99% от случаите. Всичко, което е належащо, с цел да употребявате този програмен продукт за клониране на глас с задействано машинно образование, е пет минути аудио запис на човешки глас.

Водещият създател на проучването Андре Касис, лекар по компютърна сигурност и дискретност от Университета на Ватерло, изяснява пред PC Mag по какъв начин работи гласовото засвидетелствуване:

„ Когато се регистрирате посредством гласово засвидетелствуване, от вас се желае да повторите избрана фраза с гласа си. След това системата извлича неповторим гласов автограф (гласов отпечатък) от тази фраза и го съхранява на сървъра. При последващи опити за засвидетелствуване, ще бъдете помолени да кажете друга фраза и извлечените от нея присъщи особености се съпоставят със съхранения гласов отпечатък, с цел да реши системата дали би трябвало да ви даде достъп ”.

Но даже ограниченията срещу подправяне, употребявани от системите за гласово засвидетелствуване, не откриват измамата с изкуствения разсъдък. Програмата на учените от Университета на Ватерло отстранява маркерите от надълбоко фалшифицираното аудио, които „ демонстрират, че то е генерирано от компютър ”.
още по темата
След като създали голям брой опити да заобиколят системата за засвидетелствуване, учените настояват, че са постигнали триумф в 99% от случаите.

Създаването на подправен глас за заблуждаване на система за гласова автентификация не е изненада, само че новият AI програмен продукт се оказва извънредно ефикасен. Професорът по компютърни науки Урс Хенгартнер има вяра, че фирмите, разчитащи на гласа като техен единствен фактор за автентификация, ще „ прегледат опцията за внедряване на спомагателни или по-строги ограничения за засвидетелствуване ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР