Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има

...
Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има
Коментари Харесай

САЩ лишиха Huawei от Intel процесори за лаптопи


Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има съществени отрицателни последствия за бизнеса с преносими компютри на Huawei (снимка: CC0 Public Domain)

Американските управляващи лишиха лиценза на Intel за доставка на чипове на Huawei, макар че преди този момент възнамеряваха да изчакат приключването му в края на 2024 година Това е доста неприятна вест за Huawei, защото до 90% от преносимите компютри, създадени от китайската компания, са основани на процесори на Intel, а AMD няма позволение да работи с нея от много време.

Правителството на Съединени американски щати анулира лицензи, които позволяваха на Intel и Qualcomm да доставят интегрални схеми на Huawei, заяви Блумбърг, базирайки се на осведомени източници. Huawei употребява процесори и едночипови системи (SoC) с американски генезис в производството на компютри и смарт телефони.

В случая с мобилните чипове, китайската компания все по-често прибягва до лични разработки като SoC Kirin, въз основата на която работят няколко сполучливи модели смарт телефони, да вземем за пример Mate 60 Pro. Но обстановката с портативните компютри е друга: по-голямата част от преносимите компютри на Huawei са основани на чипове на Intel.

Мотивите

Министерството на търговията на Съединени американски щати удостовери пред Блумбърг отнемането на „ някои лицензи ” за продажба на чипове на Huawei, само че отхвърли детайлности.

Председателят на комисията по външна политика на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майкъл Маккол се оказа по-словоохотлив. Републиканският конгресмен от Тексас освен удостовери решението на администрацията на Джо Байдън още веднъж да затегне експортните ограничавания за китайските високотехнологични компании, само че също по този начин не се поколеба да спомене Intel и Qualcomm измежду тези, които изгубиха правото да доставят чипове на Huawei.

„ Това се отнася за продажбите на всевъзможни чипове на Huawei ”, изясни Маккол. „ Тези две компании [Intel и Qualcomm] постоянно са ни тревожили, заради несъразмерната им непосредственост с Китай ”. Според представител на долната камара на Конгреса, мярката цели да попречи на Китай да създаде модернизиран изкуствен интелект.

Промяна в проектите

В средата на март 2024 година Ройтерс заяви, че управляващите на Съединени американски щати не възнамеряват да лишават лиценза на Intel за работа с Huawei, преди приключването му в края на 2024 година По-радикално настроени депутати упорстваха Конгресът на Съединени американски щати предварително да лиши Intel от правото да продава своите артикули на Huawei и се пробваха да прокарат самодейността през президентската администрация.

Предполага се, че взетото в коридорите решение да не се бърза с отнемането на лиценза може да е било политически стимулирано – от желанието към оня миг да се реализира известно разведряване в връзките сред Вашингтон и Пекин. В последна сметка два месеца по-късно администрацията на Байдън стегна глобите.

Тежък удар за компютърния бизнес на Huawei

Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има съществени отрицателни последствия за бизнеса с преносими компютри на Huawei. Според изследователските компании NPD и GfK, през първата половина на 2023 година делът на портативните компютри, захранвани от чипове на Intel, е бил 90,7% в портфолиото на Huawei. Други 9,3% употребяват чипове на AMD, които евентуално са получени посредством различни канали за продажба.

Intel остава най-силният състезател на пазара на x86-съвместими компютри. Според анализаторите от Canalys, в края на четвъртото тримесечие на 2023 година Intel има 78% от пазара на процесори за лични компютри, а главният ѝ съперник за x86-съвместими чипове, AMD, има 13%. Apple, която от няколко години избира личните си Arm процесори от фамилията M, управлява 10% от международния пазар.

Общите доходи на Huawei през 2023 година набъбнаха с 9% по отношение на 2022 година и надвишиха 700 милиарда юана (около $98,49 милиарда). Нетната облага на компанията през същия интервал се усили със 144,5% до 87 милиарда юана (около $12 милиарда), не на последно място с помощта на отличните продажби на новия смарт телефон Mate 60 Pro, показан през март 2023 година

Бизнесът със смарт телефони на Huawei продължи да показва повече от прилични резултати в Китай през първото тримесечие на 2024 година Според данни на Counterpoint Research, продажбите на смарт телефони Huawei в страната са се нараснали с 69,7% по отношение на същия интервал на 2023 година

Хронология на глобите

През 2019 година по самодейност на тогавашния президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп, Huawei беше включена в листата на фирмите, обект на търговски ограничавания – така наречен „ черен лист ” на Министерството на търговията. За Huawei стана невероятно да доставя високотехнологични артикули от американски генезис законно и без приемане на специфичен лиценз.

В края на 2020 година Министерството на търговията издаде лиценз на няколко снабдители на Huawei, в това число Intel, който им разрешава да доставят на китайския производител избрани типове електронни артикули, по-специално съвременни чипове за компютри.

AMD също кандидатства за сходен лиценз при започване на 2021 година, когато Джо Байдън към този момент беше поел президентството на Съединени американски щати. Според източници на Ройтерс, компанията в никакъв случай не е получила формален отговор, само че е провела лобистка акция, ориентирана към основаване на равни условия с Intel, когато става дума за работа с Huawei.

В края на февруари 2023 година Министерството на търговията разгласи проекти за преразглеждане на издадените по-рано позволения и частно уведоми заинтригуваните компании, че „ разпоредбите на играта ” към този момент ще бъдат идентични за всички.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР