Скъпоструващи софтуерни внедрявания понякога се оказват нефункционални(снимка: CC0 Public Domain) Служителите

...
Скъпоструващи софтуерни внедрявания понякога се оказват нефункционални(снимка: CC0 Public Domain)
Служителите
Коментари Харесай

Когато софтуерът откаже: университет остана без заплати


Скъпоструващи софтуерни внедрявания от време на време се оказват нефункционални
(снимка: CC0 Public Domain)

Служителите в античен университет останаха без заплати, поради софтуерен проблем. Скъпоструващата Oracle система в Единбургския университет е предопределена особено за пресмятане на заплати, само че в последна сметка всички интервенции е трябвало да се правят съвсем ръчно с потребление на базови функционалности на Excel.

Университетът в Единбург (Великобритания) се сблъска с големи проблеми, откакто внедри софтуера Fusion от Oracle за пресмятане на заплатите на чиновниците. Както написа The Register, софтуерът на американския ИТ колос се оказва толкоз „ недопечен ”, че вследствие на това чиновниците на университета стопират да получават заплатите си в точния момент.

Системата на Oracle пресмята всичко неправилно – университетът постоянно записва хиляди неправилни транзакции, а сумите, които се натрупват, са обилни – над 300 хиляди лири стерлинги. Fusion, система за ръководство на личния състав и заплатите, се употребява от университета повече от две години, от април 2022 година, а последното недоволство от работата ѝ идва този месец  от Катедрата по биология.
още по темата
Университетът в Единбург, учреден през 1582 година, е шестият най-стар университет във Англия и първият в страната, основан не от папата, а от локален монарх (Джеймс VI от Шотландия, прочут също като Джеймс I от Англия).

Лошото качество на Fusion е толкоз досадно за всички чиновници на университета, че те вземат решение да ръководят заплатите със напълно друга стратегия, която, макар че не е основана особено за тази цел, към момента може да извършва сходни функционалности. Освен това организации по целия свят я употребяват за решение на сходни проблеми, когато няма разполагаем високоспециализиран програмен продукт.

Говорим за Microsoft Excel, стратегия за електронни таблици, която е част от пакета Office. Microsoft я създава от десетилетия. В случая с Единбургския университет обаче преходът към Excel въобще не е глобен от управлението. Служителите би трябвало да го употребяват скрито, импровизирано, с цел да водят верни записи за заплати и личен състав.

Дълга история

Ръководството на университета разгласи проекти за мигриране към Oracle Fusion през юни 2019 година Първата фаза на внедряването беше приключена през ноември 2020 година, когато Fusion стартира да ръководи наемането и освобождението на чиновници.

Университетът пристъпва към пресмятане на заплатите и работното време с Fusion през април 2022 година, а през август същата година вкарва вътрешната система „ Хора и пари ” (People & Money, P&M), основана с присъединяване на Oracle.

Първоначалната оценка на плана за внедряване на Oracle в осведомителната система на университета е била £25 милиона, съгласно The ​​Register. Но, както постоянно се случва, оценката в последна сметка е повишена. Интеграторът, представляван от компанията Inoaps, желае повече пари и съумява да реализира задачата си няколко пъти.

Последното в допълнение заплащане за услугите му е от февруари 2024 година Тогава компанията получава 3,6 милиона паунда, а крайната сума на контракта нараства до 37 милиона, като през март 2023 година се подписва договорка за 8 милиона паунда.

Освен това е малко евентуално сумата да остане същата – университетът към този момент разгласява отчет, че ще би трябвало да бъдат направени няколко промени в системата на Oracle, подбудени от промени в законодателството на страната.

Предупредени, само че какво от това…

През декември 2023 година консултантската компания RA Consulting разгласява отчет за обстановката с внедряването на Fusion в Университета на Единбург. В документа се споделя, че още преди началото на плана чиновниците на университета са предизвестили за вероятни проблеми с работата на системата, само че опасенията им са били пренебрегнати от ръконводството.

Докладът е поръчан от университетския сенат, който е самостоятелен управителен орган. „ Някои консуматори, които се пробваха да дадат градивен принос и противоположна връзка, почувстваха, че управлението ги счита за разрушителни и не ги слуша ”, сочи отчетът. А вътрешен имейл от личния състав на университета гласи: „ Внедряването на P&M беше предизвикателство и докара до доста спомагателна работа за сътрудниците ”.

Един академични чиновник споделя пред The Register, че кодът на P&M по своята същина е неприятен. Системата основава комплициране в изчисленията, което, съгласно него, води до „ особена неразбория ”. „ Много от нас работят на сляпо, водят лични неофициални книги в Excel или са принудени постоянно да безпокоят финансовия отдел ”, прибавя той.

Как банкрутира цялостен град

Все още няма точни данни кой е отговорен за неприятното показване на Fusion – Oracle, интеграторът Inoaps или чиновници на Единбургския университет. Това обаче не е единственият случай, когато въвеждането на Fusion води до съществени проблеми.

Миналата година управляващите на Бирмингам оповестиха банкрута на градския съвет. В бюджета на града се появи голяма дупка, в това число заради разноските за прекачване на ИТ екосистемата на съвета от SAP ERP към Oracle Fusion.

Внедряването на Oracle беше съпроводено от големи разноски на пари и време – процесът се проточи в продължение на доста години, а оценките му набъбнаха пет пъти и доближиха £100 милиона. Отгоре на всичко в решението на Oracle липсваха забележителна част от функционалностите, изисквани от градските управляващи и налични в SAP ERP.

Според източник на The Register, системата Oracle Fusion, към която градският съвет взема решение да премине, „ не е артикул, подобаващ за локалните управляващи, защото е фокусиран значително върху производствени/търговски организации ”.

От това следва, че в тази ситуация с Единбургския университет системата Fusion също не е най-хубавият избор, защото университетът не е нито индустриална, нито комерсиална организация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР