Съюзниците на Украйна предоставиха повече от 4000 бронирани превозни средства,

...
Съюзниците на Украйна предоставиха повече от 4000 бронирани превозни средства,
Коментари Харесай

Изпращала ли е България самолети Су-25 за Украйна

Съюзниците на Украйна предоставиха повече от 4000 бронирани транспортни средства, артилерийски оръдия, самолети и други оръжейни системи, с цел да оказват помощ на Киев да се бори с Русия, а в този момент водещите страни от НАТО изпращат още смъртоносни оръжия, написа американската организация " Блумбърг ", като се базира на данни от открити източници, събрани от нидерландски уеб страница за разбори в региона на защитата..

След месеци на нерешителност Обединеното кралство, че ще даде на Киев танкове " Чалънджър 2 ", които са измежду най-мощните съществени бойни танкове на НАТО от най-голям клас. Това последва известия от,, че ще обезпечат на Киев бойни бронирани машини и ускори натиска върху държавните управления да дадат на Украйна повече от най-хубавите бронирани транспортни средства на Алианса, предопределени да унищожават други танкове и да лишават територия от врага.

Ето разбивка на някои от главните системи, които Украйна е получила, съгласно Oryx, нидерландски уеб страница за разбор на защитата с отворени източници, както и известия от съдружниците на Украйна. Числата са приблизителни и не могат да бъдат без значение доказани от " Блумбърг ". Те могат да включват оръжия, обещани, само че не доставени, а други оръжия, които не са включени, може да са доставени, само че да не са оповестени . Сред оръжията има информация за продадеи или предоставениот България 14 самолета Су-25 на други страни-членки на НАТО и трансферирани на Украйна.

Тъй като обявата провокира доста въпроси редакцията насочи към Министерството на защитата следните въпроси:
1) Продавани ли и водени ли са диалози за продажба/предоставяне на Су-25 на страни от НАТО през 2022 г. 2) Предоставяни ли е такава техника от състава на военновъздушните сили, която към този момент да е излязла от приложимост или да й е предстояло ремонт? 3) Каква е тактиката на Министерството предвид на това, че Су-25 също съставляват част от " руския парк ". Има ли пречки пред тяхната поддръжка и ремонт, както при миговете. 4), има ли развиване по следствието за аргументите за и какви са предвидимите периоди?
Редакцията на вестник " Дневник " е отправила питане към МО по този мотив и от отбранителното ведомство са дали отговор, че " Министерството на защитата не е продавало и/или предоставяло на страни от НАТО самолети Су-25, предопределени за Украйна ", на настояването за удостоверение и на въпроса имало ли е през 2022 година покупки на такива бойни самолети от страни от Алианса и в случай че да, какъв брой и на кои страни .

Както е видно от този отговор в него се отхвърля само даването на самолети на други страни от НАТО, предопределени за Украйна . Това не дава отговор на въпроса дали страната ни е продала или предоставила като цяло такива самолети на страни от НАТО по принцип.

По тази тематика към този момент имаше. Тогава нашето Министерство на защитата.

Ето лист на получените или идни да бъдат получени от Украйна оръжия точно с горната спогодба от " Блумбърг "

Танкове
410 танка от руската ера, доставени от членове на НАТО в някогашния комунистически блок, в това число Полша, Чехия и Словения., с което за първи път западна страна ще даде на Украйна съвременни съществени бойни танкове за битка с съветските сили. Британският вестник Sun сподели, че ще бъдат изпратени 12 танка в най-малко две колета, макар че държавното управление на Обединеното кралство не удостовери броя на обещаните машини., в случай че и други съдружници от НАТО поемат сходен ангажимент.
В Съединени американски щати и Германия не престават полемиките дали могат да изпратят и съществени бойни танкове.

Министрите на защитата на страните от НАТО и другите съдружници ще се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където евентуално ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега западните страни се притесняваха, че това може да провокира отговор от Русия.
 Британия няма значение - Германия чака Съединени американски щати да проправят пътя за бойни танкове към Украйна
Британия няма значение - Германия чака Съединени американски щати да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията " с нашия трансатлантически сътрудник "

Бронирани/бойни машини на пехотата
Общо 300, в това число 250 БМП руски модели от някогашни комунистически страни . За първи път, че ще достави неустановен брой колесни унищожители на танкове AMX-10RC., че ще обезпечат надлежно 50 и 40 бойни машини " Брадли " и " Мардер ".
БМП могат да транспортират войски и да обезпечават поддръжка за близка офанзива, в това число против противников танкове.

Бронетранспортьори
Общо 1100 , в това число 300 M113 и 250 M117. Повече от 160 създадени в Съединени американски щати M113 от седем други страни, в това число Обединеното кралство, Литва, Австралия, Германия, Дания, Португалия и Испания. Няколкостотин други бронирани транспортни средства, в това число бронирани медицински машини.
За разлика от бойните машини на пехотата, тези бронирани транспортни средства могат да возят бойци на бойното поле, само че имат по-леки оръжия като тежки картечници, които се употребяват основно за самозащита.

Миноустойчиви транспортни средства със отбрана от засада (MRAP) .
Общо към 925, в това число 440 американски M1224 MaxxPro. 90 австралийски бушмастери и редица английски " Вълкодав " и " Мастиф ".
Тези транспортни средства са сходни на БТР, само че са особено проектирани с ъглови корпуси за отбрана на пасажерите от мини и самоделни взривни устройства.

Превозни средства за пехотата
Повече от 1540, в това число  1250 създадени в Съединени американски щати многофункционални колесни транспортни средства с висока подвижност, известни като " Хъмви " .
Тези колесни транспортни средства - нормално бронирани - придвижват бойците към бойното поле в офанзива, разузнаване и наблюдаване.

Артилерия
300 теглени гаубици. От тях повече от 210 155 мм M777 и 72 105 мм гаубици от Съединени американски щати. 400+ самоходни артилерийски установки, от които 180 по поръчка. От тях повече от 20 броя 155 мм гаубици от Англия и по 18 от Полша, Германия и Съединени американски щати, Множество ракетни установки - общо 95. 38 високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като, създадени от основаната в Съединени американски щати Lockheed Martin. 40+ 122 мм реактивни системи за залпов огън от комунистическо време от Полша и Чехия.
Противовъздушни системи
.. Една американска и една обезпечена от Германия ракетна батарея " Пейтриът " ( следва да бъдат доставени ) Шест ракетни системи Стрела-10Мс от Чехия. Шест системи " Стормър " от Обединеното кралство. Няколко други ракетни системи земя-въздух от Словакия, Германия, Испания, Франция и Полша.
Германските " Гепард " са самоходни установки, които могат да смъкват нисколетящи крилати ракети, до момента в който ракетните системи могат да поразяват въздушни цели на по-големи височини. През декември и Съединени американски щати, и Германия обявиха, че - най-модерната западна противовъздушна система, която може да смъква балистични ракети с по-малък обхват от вида, който може да носи тактическа нуклеарна бойна глава, опасност, която съветският президент Владимир Путин в никакъв случай не е изключвал като вид.

Самолети
14 щурмови самолета Су-25 съветско произвеждане, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна. (изпратили сме питане до Министерството на защитата - вж горе). 20 съветски хеликоптера Ми17, в началото предопределени за Афганистан, дарени от Съединени американски щати. 11 хеликоптера руско произвеждане от Чехия, Словакия и Латвия. Шест хеликоптера Камов съветско произвеждане от Португалия. 30+ дрона  " Байрактар " TB2 от Турция, плюс по един от Литва и Полша. Стотици американски дронове " Суичблейд ". 415 разследващи дрона.
Ракети с огромен обхват

Никой до момента не се е съгласил с настояването на Киев за тактическата ракетна система за армията с огромен обхват, известна като ATACAMS, която може да поразява цели на доста по-големи дистанции от HIMARS.

Някои западни чиновници показаха опасения по отношение на даването на повече капацитет на украинските сили да нанасят удари по цели надълбоко в Русия, защото това може да докара до директна борба с Москва.
 NYT: Западът е почнал да приготвя Украйна за пролетен пробив
NYT: Западът е почнал да приготвя Украйна за пролетен пробив

За това демонстрират обещаните доставки на танкове и други съвременни оръжия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР