Сайтът за проследяване на цените на основните хранителни продукти у

...
Сайтът за проследяване на цените на основните хранителни продукти у
Коментари Харесай

Сайтът за цените на храните е готов. Вече можем да сравняваме

Сайтът за следене на цените на главните хранителни артикули у нас бе показан през днешния ден. Министрите на стопанската система и на земеделието направиха проява по какъв начин потребителите да съпоставят цените и сами да си създадат сметка къде избран артикул е най-изгоден. 

Предвидено е адресът на уеб страницата да е foodprice.bg. Той към момента не работи. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерство на стопанската система и промишлеността.

„ Направени са над 1000 инспекции в комерсиалните обекти. Предвиждат се и законодателни промени – Закон за надценките на питателните артикули. Ще се прегледат и европейските закони във връзка с храните, като ще се заимстват положителните практики “, изясни икономическият министър Никола Стоянов.

Платформата ще дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Има опция и за
съпоставяне на цените у нас с тези в 7 европейски страни.
В мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб. Сайтът е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността и е създаден от „ Информационно обслужване ” АД.

Към момента в уеб страницата са включени към 30 съществени хранителни продукта, само че за част от тях към момента се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности. Например – масленост при киселото мляко, бял и стандартизиран самун и други Системата дава опция и за следене на изкупните цени на съществени първични материали като мляко, слънчоглед и други Така потребителят може да получи цялостна информация за образуването на цената на дадена стока.

„ Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка против скъпите храни “, разгласи министърът на земеделието Явор Гечев на конференция за представянето на осведомителната платформа със сравнителните цени на храните.

„ направи незабавно социологическо изследване, което ще бъде показано идните дни. Опитали сме се да измерим извадка публичното мнение във връзка с мнението за цените, мнението за ограниченията, които прилагаме и надлежно по какъв начин схващат българските жители целия развой и проблемите във връзка с него “, сподели още министър Гечев.

„ Това ще е глътка въздух за земеделските производители, само че и за потребителите, по тази причина свързваме двете тематики “, добави министърът на земеделието.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР