Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен

...
Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен
Коментари Харесай

СЕМ: Подложени сме на безпрецедентен политически натиск

Съветът за електронни медии, в качеството му на самостоятелен регулаторен орган, е подложен на невиждан политически напън, се споделя в мнение на регулатора. Заради това той има намерение да осведоми европейските органи за отношението, демонстрирано от представители на законодателната власт в страната.

Поводът за реакцията на Съвет за електронни медии е съвещанието на парламентарната комисия по просвета и медии на 7 април, на което са поканени и представители на Съвет за електронни медии. Но не им е дадена думата.

Обсъждат се " нередности “ при избора на общоприет шеф на Българската национална телевизия.

На съвещанието към регулатора бяха отправени неоснователни обвинявания, нямащи нищо общо с правото, за пропуски в преценката на документите, показани от претендентите в процедурата за избор на общоприет шеф на публичната телевизия, се споделя в мнението на Съвет за електронни медии. В него се показва и: " След като се срещна с предоставените документи, Съветът не откри обстоятелства, които да сочат противоречие на определения през 2019 година общоприет шеф на Българска национална телевизия с условията на закона. "

Ето и цялата позиция на Съвет за електронни медии:

На 07 април 2022 година, Съветът за електронни медии беше поканен от Комисията по културата и медиите (ККМ) към 47-мото Народно заседание, с цел да бъде „ осведомен с нередности “ при избора на общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ). На съвещанието към регулатора бяха отправени неоснователни обвинявания, нямащи нищо общо с правото, за пропуски в преценката на документите, показани от претендентите в процедурата за избор на общоприет шеф на публичната телевизия.

Въпреки че представителите на Съвет за електронни медии бяха категорично поканени да участват на съвещанието на Комисията, им беше отказана опция да изразят мнение по поставените въпроси.
След като се срещна с предоставените документи, Съветът не откри обстоятелства, които да сочат противоречие на определения през 2019 година общоприет шеф на Българска национална телевизия с условията на закона. Твърдените от ККМ „ нередности “ са отвън пълномощията на Съвет за електронни медии, който не може да проверява истинността на показани публични документи.

Съветът за електронни медии, в качеството му на самостоятелен регулаторен орган, е подложен на невиждан политически напън. Съвет за електронни медии упорства представителите на политическите партии да се въздържат да употребяват език на ненавист и реваншизъм без обстоятелства или правни причини. Целенасоченото дискредитиране на регулатора освен нанася непоправими вреди на неговия престиж в бъдеще, само че демонстрира притеснителна липса на схващане на смисъла и предназначението на регулаторните органи, основани в демократичните страни по силата на европейска инструкция. Поради тази причина Съветът има намерение да осведоми европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната.
В отговор на настояването на ръководителя на ККМ Съвет за електронни медии да обмисли разновидността за предварително преустановяване на мандата на генералния шеф на Българска национална телевизия въз основа на показаните документи, Съветът ще изрази в детайли своята позиция по отношение на съществуването или неналичието на законови учредения за желаните дейности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР