Съветът за електронни медии (СЕМ) на извънредно заседание в четвъртък

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) на извънредно заседание в четвъртък
Коментари Харесай

СЕМ извънредно избира нов председател с 1 годишен мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) на изключително съвещание в четвъртък ще избере нов ръководител, който да поеме регулатора от Бетина Жотева, чийто мандат изтича. Това стана ясно в сряда от дневния ред, оповестен на уеб страницата на регулатора. За мястото могат да се борят Соня Момчилова (от президентската квота) и Галина Георгиева от (парламентарната квота, по предложение на ГЕРБ). На процедура в “12 без 5”, преди избора на нови двама членове на Съвет за електронни медии, се взема това значимо решение, което ще бетонира на поста ръководителя за 1 година.

Мандатът на Бетина Жотева като член на Съвет за електронни медии изтича на 27 април, а като ръководител на Съвет за електронни медии на 9 май. Именно по този начин се стимулира изборът на нов ръководител. На процедура определеният ръководител ще има мандат 1 година, като това е категорично написано в член 31, алинея 1 от Закона за радио и телевизия.

До дни на 27 април изтичат мандатите на останалите 3-ма членове на Съвет за електронни медии, измежду които влиза самата Бетина Жотева, Розита Еленова(издигната през 2016 година от Българския либерален център) и София Владимирова(предложена от ГЕРБ през 2016 г).

Не излиза наяве за какво се бърза с избор на нов ръководител откакто сега тече нова процедура за възобновяване на състава на медийния регулатор. Именно в четвъртък следва чуване пред парламентарната комисия по просвета и медии на номинираните за нови членове на регулатора. Това са от " Продължаваме промяната " - Симона Велева, " Демократична България " - Пролет Велкова, и от " Възраждане " - Тодор Беленски.

Самата Бетина Жотева е от президентската квота, само че е назначена от някогашния президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Нейният мандат изтича през май и президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи нов член от неговата квота.

Миналият уикенд Жотева уточни пред Нова тв уточни, че Законът за радио и телевизия ѝ не разрешава за 2 години напред да работи като публицист и счита, че това би трябвало да се промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР