Съветът за електронни медии е наблюдавал предаването На кафе 15

...
Съветът за електронни медии е наблюдавал предаването На кафе 15
Коментари Харесай

Наказват Гала цели седем пъти, ето каква е причината

Съветът за електронни медии е следил предаването " На кафе " 15 пъти, като в седем от тях е наложил санкция на Нова телевизия, а в осем проблема е прекратил мониторинга без наказване. Това излиза наяве от отговори на Съвет за електронни медии до " Сега " по отношение на непрекъснатите изяви на медиуми и " лечители " в предаването.

Там посетител е била и проверяваната от здравното министерство Кармен Лазарова, с чието ходатайство млада онкоболна отпътува за Бразилия за лекуване при трансмедуим, където положението й се утежни и се наложи да се набират средства за безценен профилиран превоз. Съвет за електронни медии е бил сезиран неведнъж от фенове поради " лечителите " при Гала.

Актовете, формирани на Нова поради " На кафе ", обаче са за скрити реклами на лекарствени средства, на медицински услуги или за неналичието на контракти за спонсорство, обясниха от Съвет за електронни медии. От съвета не прецизират какъв е размерът на наложените санкции, какъв брой от тях са обжалвани и кои са доказани от съда. От медийния регулатор изясняват, че не са глобявали " На кафе " за реклама на различни способи на лекуване, защото в Закона за радио и телевизия не било планувано сходно наказване.

" Според нормата на член 75, алинея 8 неразрешени за рекламиране са само лекарствени артикули, които се отпускат единствено по лекарско наставление, или лекуване, което се назначава единствено по лекарско наставление. В случаите, които медийното наличие се разминава с нормите на Закона за радио и телевизия, съветът е реагирал с административно-наказателни дейности ", изясняват от Съвет за електронни медии.

Според Закона за здравето обаче е неразрешена и рекламата на каквито и да било различни способи за лекуване. Тъй като спомагателна наредба няма, след приемането на текста от здравното министерство твърдяха, че Съвет за електронни медии ще следи какво се излъчва по малките екрани и при съмнение, че има сходна реклама, ще сезира здравните управляващи.

" Съвет за електронни медии неведнъж е отправял писма с информация за сигнали и е желал експертни мнения от Министерство на здравеопазването и Столичната районна здравна ревизия по отношение на медийни практики, представящи разнообразни различни способи, в това число и за " На кафе ". През 2017 година бе извършена среща с управлението на Нова тв, на която Съвет за електронни медии сложи въпроси, свързани с проблематичните зони в " На кафе ", защото длъжностните лица на Съвет за електронни медии са лимитирани от наредбата, която не позволява интервенция под каквато и да е форма в публицистичната политика на доставчиците ", се споделя в мнението. Според шефа на регулатора София Владимирова в следствие от взетите ограничения в " На кафе " е лимитирана практиката да се показват разнообразни способи на лекуване, написа обстоятелства.бг.

" Що се отнася до тези способи, Съвет за електронни медии няма законово съображение да ограничи сходна процедура. Следствие на наш сигнал Столична районна здравна ревизия ни осведоми, че " инцидентни изявления, изяви, споделено мнение, даже и да съдържат съмнителни изказвания или да дават спорна информация, не обосновават правно умозаключение за реализиране на избрана активност и не се санкционират или се дефинират от закона като " маловажни случаи ", допълват от регулатора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР