Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция,

...
Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция,
Коментари Харесай

ООН обсъжда оръжейно ембарго срещу Израел

Съветът по правата на индивида на Организация на обединените нации ще прегледа проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел. Аргументите са свързани с " евентуалния риск от геноцид в Газа ", съобщи Агенция Франс Прес.

При състояние, че проекторезолюцията бъде призната, най-висшият правозащитен орган на Организация на обединените нации за първи път ще заеме позиция във връзка с войната в Газа.

Текстът осъжда " потреблението от Израел на взривни оръжия с широкообхватно деяние в обитаемоте региони на Ивицата Газа “ и изисква от Израел " да съблюдава правната си отговорност за попречване на геноцид ". Той беше показан от Пакистан от името на 55 от 56-те страни - членки на Организация на обединените нации в Организацията за ислямско съдействие (ОИС) - изключение прави Албания. Съавтори на проекторезолюцията са също Боливия, Куба и палестинската задача в Женева.

В документа се упорства Израел да приключи окупацията на палестинската територия и неотложно да анулира " противозаконната обсада " на Ивицата Газа и всички други форми на " групово наказване ".

В Съвета по правата на индивида членуват 47 страни, като 18 от тях внесоха проекторезолюцията. За изрично болшинство са нужни 24 гласа, само че резолюциите могат да бъдат признати и с по-малко гласове заради гласоподаване " въздържал се ".

Израел от дълго време упреква Съвета по правата на индивида, че е преднамерен към него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР