Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) в Румъния реши

...
Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) в Румъния реши
Коментари Харесай

Асен Христов: ЕБВР застава на наша страна, ще се съдим с Румъния за провалена инвестиция

Съветът на Органа за финансов контрол (ASF) в Румъния реши да отнеме лиценза за активност на застрахователната компания „ Евроинс Румъния “ и назначи краткотраен админ. Това удостовери на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Надзорния съвет на „ Еврохолд “ Асен Христов, съобщава .

Новината идва седмици откакто от компанията оповестиха, че са жертва на координирана офанзива, която цели да отнеме активите им в северната ни съседка.

„ Оставяме компанията в положително положение. Какво ще вършат оттук-насетне, зависи от краткотрайния админ. „ ЕИГ Ре “ ще прекратят контракта за презастраховане и ще задържат активите, както е по контракта. Благодаря на българската страна, която направи всичко, с цел да ни отбрани. Доколкото знам тематиката е обсъждана от Румен Радев и Клаус Йоханис “, съобщи Христов.

„ Тази рейдърска група видя, че не може да вземе активите на компанията, бяха доста гневни. Има предпочитание да провокират скандал на пазара, техният гаранционен фонд е съвсем празен. Не са покрити и 1/3 от вредите, декларирани след банкрута на „ Сити “. Сега задачата е да принудят страната да даде пари на изпразнения фонд. Там има доста политически претекстове, политически сили поддържат членове на регулатора, чиито мандати изтичат, има проблем в ръководещата им коалиция “, сподели той.

„ Евроинс Румъния “ държи 25% от пазара и беше пазарен водач.

„ Не мога да си показва, че там няма да има рецесия. В България „ Евроинс “ съвсем не работи, имаме по-малко от 3-4% от полиците “, сподели той.

„ Еврохолд “ са безапелационни, че техният акционер Европейска банка за възстановяване и развитие застава на тяхна страна.

„ И ще се съдим до дупка за стотици милиони за провалената инвестиция. Ние ще апелираме тази мярка, в случай че те върнат лиценза. Ако не го върнат, ще поемат заплащанията по вреди “, изясни той какво следва оттук-насетне.

Иначе компанията през последните години няма никакви проблеми с заплащания.

„ Компанията в Румъния имаше разполагаем кеш към 7 млн. евро, при нужни към милион дневно. До края на деня щяха да бъдат 9 млн. евро, защото има приходи всеки ден “, сподели Асен Христов.

В румънски медии се появиха информации, че има над 100 хиляди каузи против българския осигурител.

„ Да по този начин е, само че то е от 8 сервиза. Законодателството там е такова, че сервизите са със статут, който им разрешава да дефинират размера на вредата. Има случаи на 400 евро на час труд. За разрушена ризница и 2 фара, трябваше да разгласяваме колата за тотал вреда, тъй като идваше фактура, по-висока от цената на автомобила “, изясни Асен Христов.

„ Компанията имаше и хубави и неприятни години за 15-те години в Румъния. След банкрута на „ Сити “, който се оказа пирамида, от която са изнесени 450 млн. евро, пазарът се възвърне, оправи се, на няколко пъти сме увеличавали капитала – към 280 млн. евро. Това са в това число пари, вложени от Европейска банка за възстановяване и развитие “, съобщи шефът на „ Еврохолд “.

В момента на лишаване на лиценза, занапред са се чакали мнения от ЕИОПА – европейският осигурителен контрол, както и самостоятелен одит, поръчан от Европейската банка за възобновяване и развиване.

„ Вече 3 пъти сме играли това с краткотрайната администрация, предполагахме, че и сега става дума за това. Прехвърлихме 87% от риска в България. Една от аргументите да създадем това поради присъединяване в дялови фондове в БФБ. Моето персонално безпокойство беше, че един краткотраен админ, ще предяви всички активи, на което борсата нямаше да издържи и имаше заплаха цялата болест да се придвижи тук. Уведомили сме и МФ, и КФН. В контракта има наказателна клауза, която гласи, че всички активи остават в „ ЕИГ Ре “ и не се задължава да изплаща пасиви в бъдеще. Идеята на това упражнение е, че ние трябваше да защитим нашия пазар “, съобщи той.

„ Дали това ще засегне „ Еврохолд “? Нашето мнение е, че това няма да засегне съществено. Това ще понижи цената на застрахователната група. Не мога да кажа на какъв брой ще падне оценката. Но по никакъв метод няма връзка с бизнеса ни в останалите 12 страни и няма по какъв начин болестта да се трансферира на тях. Няма да се трансферира и на енергийния бизнес. Репутационен риск съществува, макар че имаме поддръжката на Европейска банка за възстановяване и развитие. Но до края на годината огромно натоварване върху холдинга не се чака. Всичко което се случва в България „ трева да пасе “ спрямо Румъния. Говори се, че там правната система е доста мощна, само че не е по този начин “, сподели той.

Компанията е подала сигнали в прокуратурата и в София, и Букурещ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР