Съветът на Европа публикува днес на сайта си информация от

...
Съветът на Европа публикува днес на сайта си информация от
Коментари Харесай

Липсата на механизъм за разследване на главния прокурор у нас е в дневния ред на Съвета на Европа

Съветът на Европа разгласява през днешния ден на уеб страницата си информация от съвещанието на Комитета на министрите, извършено от 7 до 9 март 2023 година, във връзка със систематичния проблем с неефективността на наказателните следствия, както и неналичието на самостоятелен механизъм за следствие на основния прокурор.

Комитетът на министрите разяснява общите ограничения по осъществяването, по този начин както те бяха препоръчани в законопроектите на Министерския съвет и на народни представители и признати на първо четене от 48то Народно заседание.

По отношение на държавния законопроект по отношение на групата С.З. и делото Колеви, от Комитета припомниха решенията си, признати на 1451-вото съвещание, и приветстваха обстоятелството, че Народното събрание е приело този законопроект на първо четене през януари 2023 година Въпреки това показаха страдание, че тази значима и дълго чакана промяна не е прегледана на второ четене заради разпускането на Народното събрание.

От Комитета приканиха управляващите да продължат нужната законодателна работа, с цел да обезпечат приемането на значимите промени, препоръчани в горепосочения държавен законопроект, като в същото време проучат опциите да отговорят на опасенията, изразени в подтекста на законодателния развой, и в допълнение да укрепят механизма за следствие.

Освен това приканиха управляващите да показват своя разбор за това дали е належащо да се усъвършенства в допълнение посредством конституционни промени горепосоченият механизъм, на идващ стадий и след подобаващи съвещания, с цел да се преодолеят рестриктивните мерки, дължащи се на конституционни спънки.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР