Саудитска Арабия демонстрира класа дори, когато става дума за арести.

...
Саудитска Арабия демонстрира класа дори, когато става дума за арести.
Коментари Харесай

"Килиите" на обвинените за корупция в Саудитска Арабия са в петзвездни хотели

Саудитска Арабия показва класа даже, когато става дума за арести. Задържаните през вчерашния ден единадесет принцове и 38 някогашни министри, депутати и предприемачи се намират в петзвездни хотели в саудитската столица Рияд.

Те са задържани в границите на подхванатата от краля огромна акция против корупцията, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Сред арестуваните е и милиардерът принц Алуалид бин Талал.

Мащабът на арестите е невиждан за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и постоянно стоят над закона. Иначе саудитци от дълго време се оплакват от ширещата се корупция в ръководството и от разхищение и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите, отбелязва АП.

Сред задържаните е един от най-богатите хора в Близкия изток

Принц Алуалид бин Талал е един от най-богатите хора в Близкия изток. Сред многочислените компании, в които той има вложения, са Туитър, Епъл, " Нюз корп " на Рупърт Мърдок, " Ситигруп ", както и хотелските вериги " Четири сезона ", " Феърмонт " и " Мьовенпик ". Принцът е инвеститор също в услугите за споделено пътешестване Лифт (Lyft) и Карийм (Careem), съперници на Юбър (Uber) надлежно в Съединени американски щати и Близкия изток.
 Принц Алуалид бин Талал е считан за един от най-богатите хора в Близкия изток
© Reuters

Принц Алуалид бин Талал е считан за един от най-богатите хора в Близкия изток

Той е и мажоритарен притежател на арабския медиен конгломерат Ротана груп, който включва малките екрани, радиа и печатни медии, звукозаписен лейбъл и компания за филмопроизводство. Принцът, който постоянно е сниман на своята над 85-метрова суперяхта в Средиземно море, е един от най-открито изразяващите позициите си представители на кралското семейство и някогашен бранител на правата на дамите.

Той е притежател на капиталовата компания " Кингдъм холдинг ". Цената на акциите на компанията падна с 10 % след новината за задържането на принца. Засега не е ясно защо се проверяват принц Алуалид и останалите арестувани.

Финансовото министерство разгласи нова епоха на бистрота

Финансовото министерство съобщи в официално съобщение, че антикорупционното следствие " открива нова епоха на бистрота и отчетност ", ускорява доверието във върховенството на закона и усъвършенства капиталовия климат в страната. Висшият набожен съвет също разгласи поддръжката си за акцията, заявявайки, че битката с корупцията е ислямски дълг. Висш представител на кралския съд, Бадр ал Асакер, удостовери в Туитър арестите, определяйки случилото се като " историческа и мрачна нощ за корумпираните ".

Снощи крал Салман разгласи основаването на нов антикорупционен комитет под председателството на 32-годишния му наследник и престолонаследник Мохамед бин Салман. Според анализатори антикорупционната акция, чиято цел са основни членове на кралското семейство, съставлява проява на мощ на престолонаследника, целяща да подкопае позициите на евентуалните му противници.

Кралят е отстранил тази нощ от поста му отпред на Националната армия принц Митеб бин Абдула. Принцът, както и брат му Турки бин Абдула, някогашен губернатор на Рияд, евентуално са измежду арестуваните. И двамата са синове на предходния саудитски крал, Абдула.

Според Ройтерс, който цитира неизвестен източник, задържан и разследван е и някогашният министър на финансите Ибрахим Асаф. Правителството заяви, че антикорупционният комитет има право да издава заповеди за арест, да постанова ограничавания за пътувания и да замразява банкови сметки. Той също може да наблюдава придвижванията на финансови средства, да стопира прехвърлянето на средства или ликвидацията на активи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР