Сатурн е не само Властелинът на пръстените в Слънчевата система,

...
Сатурн е не само Властелинът на пръстените в Слънчевата система,
Коментари Харесай

Откриха 20 нови спътника на Сатурн

Сатурн е освен Властелинът на пръстените в Слънчевата система, само че към този момент и планетата с максимален брой спътници. Екип, управителен от Скот Шепърд от университета „ Карнеги Мелън “, разгласи, че е разкрил 20 нови луни към планетата, което значи, че общият им брой доближи 82. На второ място по брой спътници се подрежда Юпитер със 79.

Всяка една от новооктритите луни е необятна почти 5 км и се намира на доста по-голямо разстояние от планетата, в сравнение с Енцелад или Титан. Три от новите спътника са проградни – те орбитират в същата посока, в която се върти и планетата. Останалите 17 пък са ретроградни – т.е. орбитата им е назад на ротацията на Сатурн. 

Ако имате предпочитание, можете даже да участвате в кръщаването им.

Подобно на множеството галактически обекти, спътниците на Сатурн са групирани и кръстени на имена от разнообразни митологии. Външните луни са разграничени на 3 групи – инуит, галски и скандинавски според от орбитата им. Две от проградните луни принадлежат към групата на инутите.
Ретроградните спътници пък принадлежат към една и съща група и те са със скандинавски имена. Последната проградна луна пък е част от галската група.


Източник:  NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute / Paolo Sartorio/Shutterstock

В тази връзка – всяка една от новите луни ще бъде кръстена на колоси от една от тези три митологии (в взаимозависимост от групата, в която се намират).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР