Състоянието на околната среда е такова, че вече не е

...
Състоянието на околната среда е такова, че вече не е
Коментари Харесай

Тръгна първата електроцентрала, която отстранява, а не произвежда СО2

Състоянието на околната среда е такова, че към този момент не е задоволително просто да се понижават излъчванията от въглероден двуокис в атмосферата. За да се редуцират вероятните отрицателни климатични промени, би трябвало да се отстранят елементи от към този момент насъбрания и намиращ се към нас въглероден диоксид.

Това към този момент не е толкоз непостижима концепция и напълно скоро може да се трансформира в действителност.  Фирмата Climeworks в съдействие с Енергийната компания на Рейкявик, стартира употреба на първата електроцентрала, която отстранява повече въглероден двуокис от атмосферата, в сравнение с изпуска.

Геотермалната електростанция в град Хелшейди, Исландия, употребява модула на Climeworks и част от създаваната лична топлота, с цел да отстранява СО2 непосредствено от атмосферата посредством специфични филтри. След това свързва СО2 с вода и го пуска подземен, където нездравословният газ ще се минерализира до безобидни карбонати.

Също както при естествено формираните ресурси от въглерод, уловеният СО2 би трябвало да остане заключен подземен хиляди години в базалтовите земни пластове. Те са релативно постоянно срещани, което ще разреши да се построяват доста сходни електростанции по Земята.

Както постоянно обаче, има и едно но… Засега централата в Хелшейди е единствено пробна. Тя улавя и отстранява единствено към 50 метрични тона СО2 на година, което мъчно ще повлияе върху големите натрупвания от този газ в атмосферата. Освен това, цената на тази технология е много висока. Засега от Climeworks възнамеряват отстраняването на един звук СО2 да коства около  100 $. Това значи, че би трябвало да се построят хиляди такива централи в десетки страни по света и да се отделят стотици милиарди долари на година, с цел да се понижи доста наличието на СО2 в атмосферата на Земята.

С други думи, евентуално ще мине много време до момента в който сходни централи и фабрики отстраняващи СО2 от атмосферата се появят всеобщо по света. Все отново да кажем и това, че цената за хващане на един звук СО2 пада непрестанно, а технологията се усъвършенства. В началото на появяването на системи за хващане на СО2 от атмосферата, отстраняването на един звук СО2 е коствало 4-5 пъти по скъпо, от постигнатата цена в този момент.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР