Състоянието на имотния пазар в момента се успокоява след големия

...
Състоянието на имотния пазар в момента се успокоява след големия
Коментари Харесай

Експерт: Инвестицията в недвижим имот винаги е подходяща

Състоянието на имотния пазар сега се успокоява след огромния взрив от 2020 до 2022 година Не чакаме внезапно повдигане на цените или внезапни спадове, по-скоро чакаме лек застой, най-малко в краткосрочно бъдеще, и цените да влязат в норма. Това сподели Калоян Ранков – юрист и притежател на организация за недвижими парцели, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

На базата на статистиката на Агенцията по вписванията в последното тримесечие покупко-продажбите в София са намалели, само че не фрапантно, означи той.

Инвестицията в неподвижен парцел постоянно е подобаваща, защото в дълготраен проект постоянно е ликвидна, добави Ранков. " Ако сега закупим парцел за сумата Х, тази сума Х в никакъв случай няма да е нула. Може да падне малко, може да се усили, предвид на инфлационните процеси, само че тя в никакъв случай няма да е дъното “, уточни той.

Най-бързопродаваемите парцели сега са по-маломерните жилища – едностайни, двустайни, маломерни тристайни. Те се отдават и най-лесно чартърен, изясни Ранков.

Лихвите по заемите нарастват гладко и евентуално ще доближат до 0,5%, счита експертът. " Когато има един ипотечен заем, той може да бъде гарантиран с цялото имущество на лицето, получаващо заема, в това число с парцела. Тогава приказваме за лихви в ниските проценти. Но в случай че лицето желае да дава отговор за заема единствено и само с парцела, който закупува, а не с цялото си имущество, това значи, че лихвеният % автоматизирано скача и тогава към този момент може да приказваме за двойни проценти “.

Според него може да се чака, че банките ще слагат спомагателни условия към кредитополучателите – увеличено самофинансиране и самоучастие и завишаване на критериите по отношение на парцелите, като тези отвън София ще бъдат кредитирани с по-малък % от порядъка на 70-75%, а тези в София – до 80-85%.

Живко КРЪСТЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР