Съставният индекс Икономика на светло, чрез който Асоциация на индустриалния

...
Съставният индекс Икономика на светло, чрез който Асоциация на индустриалния
Коментари Харесай

Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

Съставният показател " Икономика на ярко ", посредством който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) мери светлата част на българската стопанска система, се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно равнище от 79.10 пункта, заяви асоциацията, която го пресмята към този момент 10 години.

Икономиката би изсветлявала още по-бързо,

в случай че минималната работна заплата (МРЗ) не се повишаваше административно, акцентират създателите на проучването. Политиката на невъздържано повишаване на МРЗ продължава и това надлежно води до надценяване на труда на най-нискоквалифицираните служащи, напълно за сметка на средноквалифицираните и висококвалифицираните, затруднява наемането на хора с ниска подготовка и ги изпраща в сивия бранш или на обществени помощи, се показва в проучването. То установи, че изсветляването на трудовоправните връзки продължава да е с най-ниски стойности.

 Икономиката изсветлява рекордно, само че трудовите връзки изостават
© АИКБ

Липса на промени или незадоволителни промени

в основни браншове като опазване на здравето, енергетика, защита на конкуренцията, правораздаване, вътрешен ред и сигурност също забавят подобряването на бизнес средата. Липсата на ясна, директна и неизкривена или орязана връзка сред застрахователен приход и получавана пенсия в бъдещето при първия дирек си остава непроменена, което по никакъв метод не предизвиква заетите да се обезпечават, е друга констатация в отчета.

В изгода на изсветляването на стопанската система работят решения от предходни години - свързването на комерсиалните обекти с Национална агенция за приходите онлайн, възобновяване на митническото разследване, въвеждането на измервателни принадлежности при производителите на алкохолни артикули и горива, ограниченията против касовите наличия във компаниите.

Като фактор за следващо изсветляване асоциацията прави оценка въвеждането на Единната система за туристическа информация до края на годината, посредством която ще има по-голяма изясненост за броя на туристите, обслужени в хотелите.

Страхът от нова, предстояща или непредвидена рецесия,

несъмнено не беше измежду сериозните стресогенни фактори през 2018 година. Но съществуването на сходно очакване, съществуването на увереност в неизбежността на експлоадирането на някаква нова рецесия е действителност, предизвестяват създателите на отчета като акцентират въздействието на външнополитически фактори - назряващите търговски спорове сред Съединени американски щати и Китай, комерсиалните измерения на използването на " нуклеарната договорка с Иран ", Брекзит, икономическите проблеми на Турция и така нататък

" Това, което не беше фактор през 2018 година, може да има доста по-сериозно отражение през 2019 година и през идващите години. България би трябвало да е подготвена за доста по-драматични обрати, провокирани от борбата в международната търговия и би трябвало да има проекти за реакция в техния подтекст ", предизвестяват създателите на отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР