Същинската зима с трайно ниски температури се очаква да настъпи

...
Същинската зима с трайно ниски температури се очаква да настъпи
Коментари Харесай

Кратките пътувания в студа носят риск за колата

Същинската зима с трайно ниски температури се чака да настъпи в идващите дни. Студът обаче основава някои рискове за колите. Те се усилват още повече, в случай че колите се карат по-рядко или на къси дистанции. Ето и най-честите опасности, в случай че карате колата си по-малко от 8 км дневно, както и методите да се избегнат, посочени от Automedia.bg.

 

Маслото губи свойствата си
Докато моторът се загрява, горивото влиза в маслото. Това се дължи на обстоятелството, че незагрелият мотор работи на обогатена примес. И за малко пътешестване горивото няма време да се изпари. То се натрупва в маслото и утежнява свойствата му.

При такива условия на шофиране в маслото се натрупва освен гориво, само че и вода. Когато моторът се охлади, по стените на цилиндрите се образува конденз и капки се стичат в картера. Водата и маслото образуват емулсия с ниски смазочни свойства.

Има два метода за справяне с тези рискови феномени. Първият е да сменяте маслото два пъти по-често. Вторият е от време на време да вършиме постоянни пътувания (поне 15 минути) по скоростни пътища (магистрали), като оборотите на мотора би трябвало да са над 4000 в минута. За да ги постигнете по-лесно, включете на по-ниска предавка.

 

Образуват се сажди
Това се случва, в случай че моторът е работил дълго време на обогатена примес и при ниски температури. Горивната камера, клапаните, запалителните свещи са покрити с пълен пласт въглеродни отлагания. Такива режими на работа могат да доведат до коксуване на буталните пръстени. В резултат разходът на масло се усилва, а свещите могат да се повредят и даже да изгорят клапаните, в случай че саждите им попречат да се затворят изцяло.

Катализаторът се поврежда
При честа работа с обогатена примес се образуват сажди върху клетките на катализатора. Те идват от дъното на буталото или от други елементи на горивната камера. И тук най-хубавата предварителна защита е пътуването при високи обороти на мотора. Само не забравяйте, че преди такива " надпревари " моторът би трябвало да загрее добре.

Филтърът за твърди частици се запушва
Регенерирането на филтъра за твърди частици на автомобил с дизелов мотор се получава при дълготрайно шофиране с висока скорост. Ако колата се движи дълго време в града, цялостното изгаряне не се получава. За запушен филтър алармират съответните знаци на таблото. Това може да се усети и от загуба на мощ на мотора и увеличение на разхода на гориво.

Изпускателната система замръзва
Кратките пътувания, съчетани с автоматизирано пускане на мотора, способстват за натрупването на конденз в детайлите на изпускателната система. Понякога се натрупва толкоз доста, че откакто този конденз е заледен, не разрешава на изгорелите газове да излязат. В този случай моторът няма да започва. За да се отцеди влагата, може да се пробият дупки в ауспуха и резонатора. Но и тук по-добрият вид е постоянни пътувания по автомагистралата с висока скорост.

Акумулаторът се изтощава
При къси пътувания акумулаторът няма време да се зареди след пускане на мотора. Студената батерия би трябвало да се загрее, с цел да стартира да приема заряд. Не бива да се не помни, че в автомобила има и доста други потребители на сила - нагреватели, моторчета за парно, за чистачки, фарове и други Акумулаторът се разрежда и поради слаб или не изцяло работещ генератор.

Развива се разяждане
По време на малко пътешестване влагата, която пасажерите " издишват " и внасят в кабината посредством обувки и облекла, няма време да се изпари. Влагата се утаява върху стъклата, като те бързо се замъгляват и замръзват.

Капчици конденз, изтичащи в скритите кухини на каросерията, могат да попаднат сред частите, свързани посредством контактно заваряване. По време на паркиране водата замръзва и увеличавайки размера си, безусловно разрушава заварените елементи. Боята се напуква и влагата доближава до голия метал. Съответно стартира разяждане.

Методът за справяне с високата мокрота още веднъж са дългите пътувания, по време на които интериорът ще се затопли изцяло и ще изсъхне. След пътуването автомобилът би трябвало да се охлади, като се отворят всички порти, с цел да не се натрупва конденз вътре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР