Съществуват подозрения, че Европейската комисия (ЕК) си е купила решението

...
Съществуват подозрения, че Европейската комисия (ЕК) си е купила решението
Коментари Харесай

DW: ЕП иска да съди Урсула фон дер Лайен заради Унгария

Съществуват съмнения, че Европейската комисия (ЕК) си е " купила " решението на унгарския министър-председател Виктор Орбан да анулира ветото си върху помощта за Украйна, написа.

Непосредствено преди срещата на върха на Европейски Съюз, която се организира през декември 2023 година, Европейска комисия отблокира 10,2 милиарда евро за Унгария, които бяха замразени заради нарушавания на върховенството на закона. Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен оправда отпущането на тези пари с въведените в Унгария правосъдни промени. Само че съгласно доста евродепутати, измежду които и политикът от Зелените Даниел Фройнд, този ход е бил политическа маневра.

Изнудвани от Орбан? " Това е неприемливо!

" Още по-лошото е, че има съмнение, че председателката на Европейска комисия се е оставила да бъде изнудвана от Орбан. Това е неприемливо. И с цел да се обясни това, Европейският парламент (ЕП) в този момент отнася въпроса до Съда на Европейския съюз ", сподели Фройнд.

Решението за предприемане на правни дейности беше взето в Комисията по правни въпроси с голямо болшинство от 16 гласа " за " и 1 " срещу ". Групата на Урсула фон дер Лайен от Европейската национална партия (ЕНП) също поддържа решението. Германският евродепутат Аксел Фос, който е представител по правните въпроси на групата на ЕНП, споделя, че тук никога не става дума за уронване на репутацията на Европейска комисия или на нейната председателка. Според Фос е изключително значимо да се защитят правилата на правовата страна и общите полезности на Европейски Съюз преди идните европейски избори през юни. " Искаме ясно да заявим, че нарушаването на правилата на правовата страна не може просто да бъде признато. Затова и не считам, че тази крачка ще навреди на имиджа на Екологичен потенциал или Европейски Съюз ", сподели Фос.

Преди всичко искът има за цел да покаже какъв брой огромна е свободата на деяние на Европейска комисия при вземането на решения по отношение на бюджетни средства. В правното мнение, поръчано от Екологичен потенциал, в началото не се стигна до ясно умозаключение. Поради това е невероятно да се планува по какъв начин ще се произнесе Съдът на Европейския съюз, споделя немският евродепутат Рене Репаси от ГСДП, който е част от Комисията по правни въпроси.

" Според мен не трябва да се играят политически игри с върховенството на закона. Ето за какво и границите би трябвало да се основават прецизно на върховенството на закона " , сподели Репаси.

" И също така към този момент има подозрения дали правосъдната самостоятелност в Унгария, за която ставаше въпрос тук, фактически е възобновена. От друга страна става въпрос и за отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз. "

В случай на нарушавания на върховенството на закона - като корупция и липса на правосъдна самостоятелност - съществува огромен риск парите на европейските данъкоплатци да изтекат непосредствено в тъмни канали, изяснява Мориц Кьорнер, ръководител на групата на Свободните демократи в Екологичен потенциал. " Ние просто не можем да приемем, че Урсула фон дер Лайен е снизходителна във връзка с корупцията ", споделя той.

Искът на Екологичен потенциал е за анулация на решението на Европейска комисия. Това значи, че при триумф въпросната сума, отпусната на Унгария, ще би трябвало да бъде възобновена или приспадната от бъдещи заплащания. Преди всичко обаче задачата е да се излъчи явен сигнал, че Европейска комисия не трябва даже и да си помисля да изплаща прибързано останалите 20 милиарда евро на Будапеща.

" Мръсна договорка " на Европейска комисия с Унгария?

Още през януари някои немски медии, измежду които " Франкфуртер Рундшау ", показаха, че в Екологичен потенциал разискват опцията за иск против Европейска комисия заради отблокираните милиарди за Унгария. Изданието тогава уточни, че някои евродепутати приказват за " мръсна договорка ".

Сега председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола в този момент има период до 25 март да апелира пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. В множеството случаи тя се преценява с гласуванията на комисиите.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР