Съществуват определени хранителни навици, които хората страдащи от проблеми с

...
Съществуват определени хранителни навици, които хората страдащи от проблеми с
Коментари Харесай

Диета при проблеми с бъбреците

Съществуват избрани хранителни привички, които хората страдащи от проблеми с бъбреците би трябвало да съблюдават. Разумният избор на артикули и методите на тяхното подготвяне и овкусяване са един от основните детайли за облекчение на мъчителните положения.

Бъбреците са една от пречиствателните станции на тялото. Нарушените им функционалности могат да доведат до отравяне на организма, заради невъзможността за изхвърляне на токсините. Продължителното протичане на заболяването нарушава естествената активност на бъбреците и може да докара до рисковата хронична бъбречна непълнота.

Основните правила, които хората с проблематични бъбреци би трябвало да съблюдават са:

- Безсолни ястия;

- Хранене с дребни порции най-малко по 5 пъти дневно;

- Наблягане главно на плодове, пресни салати и зеленчуци (не се предлагат единствено зеленчуците, съдържащи огромно количество етерични масла);

- Избягване на пикантни храни;

- Избягване на пържени храни;

- Избягване на тлъсти меса.

 Диета при проблеми с бъбреците

Препоръчително е храната да се подготвя единствено посредством варене, печене и задушаване. Особено потребни за бъбреците са храните, богати на витамините С и А. Боровинките са едни от най-хубавите естествени лекове против проблемите с бъбреците.

Сред зеленчуците най-полезни за бъбреците са: картофи (печени), цветно зеле, моркови, тиква, тиквички и краставици. Наблягайте повече на зеленчукови и млечни супи.

Киселото мляко е измежду наложителните детайли на менюто. Позволените меса са пиле, риба и заек. Овкусявайте ястията си със зехтин и други здравословни мазнини.

Противопоказни за бъбречно болните са следните артикули: зелен лук, кромид лук, ряпа, репички, целина, аспержи, киселец и спанак.

Тези растения са с високо наличие на етерични масла. Хората, страдащи от проблеми с бъбреците, би трябвало да се откажат от мазните меса, измежду които свинското, телешкото и овнешкото.

Специалисти диетолози са на мнение, че при съществени проблеми с тези органи месото би трябвало да бъде изключено като алтернатива. Врагове на заболелите бъбреци са още лютите храни, газираните питиета, прекаляването с кафе и шоколад. Алкохолът също би трябвало да бъде стеснен.

Препоръчително е още на всеки 10 дни да се вършат разтоварващ ден, по време на който да се употребяват единствено плодове, картофи и ориз. Консултирайте се с персоналния си доктор по отношение на спецификите на диетата ви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР