Съществуваща, но недоказана до този момент сърдечна патология е най-вероятната

...
Съществуваща, но недоказана до този момент сърдечна патология е най-вероятната
Коментари Харесай

Какви са резултатите от проверката в болницата в Пловдив заради смъртта на млада жена

Съществуваща, само че недоказана до този миг сърдечна патология е най-вероятната причина за гибелта на 27-годишната Елисавета Станева, която постъпва за лекуване в Клиниката по инфекциозни заболявания в УМБАЛ " Свети Георги ", само че ден преди да бъде изписана ненадейно пада и губи схващане. Това е мнението на лекарската контролна комисия към болничното заведение. Причина за инспекцията е, че съгласно околните на Станева в клиниката не е имало дежурно здравно лице, което да ѝ окаже съответна помощ и се е наложило санитарката да я реанимира.

В формалната позиция на болничното заведение до медиите се споделя, че дежурната санитарка - директен очевидец на случилото се, незабавно е алармирала дежурния доктор и дежурната здравна сестра. Същите са се отзовали неотложно и двете са почнали животоспасяващи дейности. Своевременно се е отзовал и извикания лекарски екип от Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване, като се е включил към осъществяването на реанимационните дейности.

Сърдечната патология се удостоверява от резултатите на осъществената патолого-анатомична аутопсия, а точно: Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лекуване (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Според комисията решаващо за съдбовния излаз се оказва точно съпътстващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди този момент доктор, изключително поради младата ѝ възраст. Лекарската контролна комисия към УМБАЛ " Свети Георги " е приела, че повода за гибелта на пациентката Елисавета Станева изрично не е токсикоинфекциозния синдром, който е съответно лекуван, следен и овладян във времето. Не са открити нарушавания на лечебно-диагностичния развой от страна на лекарите от Отделението по незабавна медицина, Клиниката по инфекциозни заболявания и Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване.

екип на БНТ-Пловдив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР