Съществуването на ядрени оръжия означава, че всяко следващо импулсивно словесно

...
Съществуването на ядрени оръжия означава, че всяко следващо импулсивно словесно
Коментари Харесай

Нобелови лауреати за мир призоваха за край на ядрените оръжия

Съществуването на нуклеарни оръжия значи, че всяко последващо импулсивно словесно експлоадиране на американския президент Доналд Тръмп или на севернокорейския водач Ким Чен Ун може да докара до завършек на света. Това съобщи ръководителката на Международната акция за възбрана на нуклеарното оръжие Беатрис Фин на гала в Осло, където ѝ беше връчена Нобеловата премия за мир.

Освен нея тирада произнесе и 85-годишната оживяла при американската атомна бомбардировка над Хирошима Сацуко Търлоу :

Ние не сме съгласни да сме жертви. Отказваме да чакаме огнен край или светът ни постепенно да бъде токсичен. Отказваме да ни държат в смут. Докато така наречен велики сили могат да ни трансфорат в нуклеарен прахуляк и ни докарват неразумно покрай апокалипсис, нуклеарните оръжия и човечеството не могат да съществуват дружно.

Знаково на нобеловата гала в Осло за първи път не участваха посланиците в норвежката столица на Съединените щати, Англия, Франция. Те както и всички останали приети нуклеарни сили не поддържат прокарвания от тазгодишни нобелисти за мир контракт за възбрана на нуклеарните оръжия.

Ватикана е една от единствено трите страни, които са го утвърдили до момента:

Да работим за отбраната на достолепието на всички хора, изключително на слабите и онеправданите значи също да работим уверено за построяването на свят без нуклеарни оръжия. Господ ни е дал способността да градим общия си дом дружно. Имаме свободата, интелекта и опцията да управляваме технологиите и да ограничаваме мощта си в полза на мира и същинския напредък - съобщи папа Франциск.

Преди неделната проповед на папа Франциск на площад " Свети Петър " от кабинета му насочиха нов апел към всички международни водачи с мъдрост и здравомислие да избегнат нова серпантина на принуждение в Близкия изток.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР