Съществува висок риск от развитие на деменция при футболистите, съобщи

...
Съществува висок риск от развитие на деменция при футболистите, съобщи
Коментари Харесай

Рискът от деменция сред футболистите е много висок, сочи проучване

Съществува висок риск от развиване на деменция при футболистите, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на резултати от научно проучване. Изключение са вратарите.

Специалистите са оценили връзката сред най-популярния спорт в света и дегенерацията на мозъка. През 2020 година от деменция умря Ноби Стайлс, международен първенец от 1966 година с тима на Англия. Сред другите спортове, предизвикващи внимание, са ръгбито, американският футбол, хокеят на лед. Причината са ударите в главите на играчите.

Изследването е оповестено в сп. " Лансет Пъблик Хелт " и съставлява разбор на медицинските досиета на повече от 6000 играчи от шампионата на Швеция в интервала сред 1924 и 2019 година Нивата на дегенеративни промени са съпоставени с тези при 56 000 шведи. 

Футболистите са застрашени 1,5 пъти повече от развиване на болести като Алцхаймер и деменция. Вратарите са изключение, защото не играят с глава.

Изследването удостоверява хипотезата, съгласно която играта с глава е връзката със болесттите, сподели пред Франс прес Петер Уеда, водещ създател на проучването от шведския Каролински институт. 

Това е най-обширното проучване от 2019 година до момента, когато шотландски учени стигнаха до умозаключение, че футболистите са 3,5 пъти по-застрашени от недъгавост на мозъка спрямо останалата част от популацията.

Изследването не е разпознало рисковете от развиване на болести, засягащи моторните нишки като амиотрофична латерална склероза и болест на Паркинсон. 

Петер Уеда прецизира, че проучването му, основано на наблюдения, не прави оценка футбола като директна причина за развиване на деменция. Заключенията му не включват дамите, дилетантите и децата. Според него футболът би трябвало да стане по-сигурна игра за актуалните професионални играчи. " Днес футболистите са изложени на по-интензивен футбол от по-млада възраст и рискът за тях нараства. "

Според Джил Ливингстън, професор по психиатрия в университетския лицей в Лондон, проучването е безапелационно доказателство за връзката сред контакта на главата с топката и деменцията. " Трябва да запазим главата и мозъка, с цел да може спортът да се развива ", споделя проф. Ливингстън, която не е измежду създателите на проучването. /БТА

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР