САЩ, Великобритания и Австралия ще обявят преговори в понеделник за

...
САЩ, Великобритания и Австралия ще обявят преговори в понеделник за
Коментари Харесай

САЩ искат и Япония в AUKUS

САЩ, Англия и Австралия ще разгласят договаряния в понеделник за привличане на нови членове в своя пакт за сигурност AUKUS , до момента в който Вашингтон упорства Япония да бъде включена като възпиращ фактор против Китай, заяви Financial Times.

Съобщението на министрите на защитата на групата ще бъде обвързвано с " Втория дирек " на пакта, който ангажира членовете да развиват взаимно квантови калкулации, подводни, хиперзвукови оръжия, изкуствен интелект и кибертехнологи и, заяви вестникът в събота, цитирайки източници, осведомени със обстановката.

Те не обмислят разширение на първия дирек, който е предопределен да доставя нуклеарни атакуващи подводници в Австралия , написа FT.

е част от напъните им да отхвърлен възходящата мощност на Китай в Индо-тихоокеанския район . Китай назова пакта AUKUS " рисков " и предизвести, че този алианс може да подтиква районна конкуренция във въоръжаването.
 AUKUS - най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам
AUKUS - най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам

Байдън, Албанезе и Сунак показаха договорката за подводниците

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се стреми да ускори партньорствата със съдружниците на Съединени американски щати в Азия , в това число Япония и Филипините, на фона на историческото военно струпване на Китай и възходящата му териториална убеденост.

Рам Емануел, дипломат на Съединени американски щати в Токио, написа в обява в Wall Street Journal в сряда, че Япония е " на път да стане първият спомагателен сътрудник по Стълб II ".

Високопоставен чиновник на администрацията на Съединени американски щати сподели пред Ройтерс в сряда, че през идната седмица може да се чака някакво известие за присъединяване на Япония, само че не даде детайлности.

Байдън и японският министър председател Фумио Кишида евентуално ще обсъдят разширението на AUKUS, което да включи Япония, когато президентът одобри японския министър-председател във Вашингтон в сряда, сподели източник, осведомен с диалозите.
 Англия не се тревожи за AUKUS даже с Тръмп като президент в Съединени американски щати
Англия не се тревожи за AUKUS даже с Тръмп като президент в Съединени американски щати

Британското държавно управление ще работи с всеки, който стане държавен глава на Съединени американски щати

Австралия обаче се тормози да стартира нови планове, до момента в който не бъде реализиран по-голям прогрес в, сподели източникът, поискал анонимност, защото не е акредитиран да приказва с медиите.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, представител на министъра на защитата на Австралия, както и външното министерство на Китай не дадоха отговор незабавно на претенции за коментар по отношение на отчета на FT. Говорител на японското външно министерство сподели, че министерството не може да разяснява незабавно.

Докато Съединени американски щати желаят да видят присъединяване на Япония във Втори дирек, чиновници и специалисти споделят, че пречките остават, като се има поради нуждата Япония да вкара по-добри киберзащити и по-строги правила за запазване на секрети.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Кърт Кембъл, проектант на американската индо-тихоокеанска политика, сподели в сряда, че Съединени американски щати предизвикват Япония да направи повече за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и да държи чиновниците виновни за секрети. " Справедливо е да се каже, че Япония е подхванала някои от тези стъпки, само че не всички ", сподели той.
 Съединени американски щати базират четиризвезден военачалник в Япония поради опасността от Китай
Съединени американски щати базират четиризвезден военачалник в Япония поради опасността от Китай

Това ще открие опция за образуване на взаимно командване

Съединените щати заявяваха от години, че се чака други страни в Европа и Азия да се причислят към втория дирек на AUKUS.

Високопоставеният американски чиновник сподели, че всички решения за това кой ще взе участие във втория дирек ще бъдат взети от тримата членове на AUKUS, чиито министри на защитата са обмисляли въпросите в продължение на доста месеци, въз основа на това, което страните могат да допринесат за плана.

Кембъл сподели, че други страни са изразили интерес да вземат участие в AUKUS.

" Мисля, че ще чуете, че имаме какво да кажем за това идната седмица и също ще има по-нататъшен ангажимент сред тримата министри на защитата на Съединените щати, Австралия и Англия, защото те също се концентрират върху това изпитание ", Кембъл сподели пред мозъчния концерн Center for a New America Security.

Кембъл също сподели в сряда, че планът за подводница AUKUS може да помогне за въздържане на всеки китайски ход против Тайван.

Байдън, Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще проведат тристранна среща на върха в четвъртък.
 Япония се стреми да усъвършенства връзките с Южна Корея и Филипините, в името на сигурността
Япония се стреми да усъвършенства връзките с Южна Корея и Филипините, в името на сигурността

Премиерът също е подготвен да се срещне и със севернокорейския водач Ким Чен Ун
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР