САЩ вече не смятат, че израелските селища на Западния бряг

...
САЩ вече не смятат, че израелските селища на Западния бряг
Коментари Харесай

САЩ: Израелските селища на Западния бряг са законни

САЩ към този момент не считат, че израелските селища на Западния бряг на река Йордан нарушават интернационалното право, съобщи на конференция през вчерашния ден държавният секретар Майк Помпейо.

" Администрацията на президента Доналд Тръмп преразгледа метода на администрацията на президента Барак Обама към еврейските селища. Строителството на израелски цивилен селища на Западния бряг не съставлява нарушаване на интернационалното право ", сподели Помпейо, представен от международните организации.

Държавният секретар на Съединени американски щати добави, че с тази смяна на позицията си Вашингтон " усилва вероятността за мир ", отбелязва ДПА. Според Помпейо тази стъпка дава отговор на " обстоятелствата на терена " и дава късмет на израелци и палестинци " да се срещнат и да намерят политическо решение на този продължаващ безпределно проблем ".

Политиката на предходния президент Барак Обама не е съдействала за прогрес към мира, означи държавният секретар.

Действията на Съединени американски щати не допускат какъв ще бъде статута на Западния бряг в възможното бъдещо спокойно съглашение за решение на спора, акцентира Помпейо.

Досегашната американска политика се основаваше на юридическа позиция на Държавния департамент от 1978 година, съгласно която основаването на колонии в тези територии " не подхожда на интернационалното право ", напомня Агенция Франс Прес. Помпейо обаче означи, че изказванията на Вашингтон са били непоследователни и Съединени американски щати са заели безапелационна позиция едвам през 2016 година, съобщи ТАСС.

Изявлението на Помпейо беше наказано от палестинската страна още преди той да го произнесе, отбелязва Ройтерс. Ханан Ашрауи, палестински договарящ и член на изпълнителния комитет на Организацията за избавление на Палестина, съобщи в Туитър преди конференцията, че позицията на Съединени американски щати е " нов удар по интернационалното право, правдивост и мир ".

Междувременно Европейският съюз съобщи, че продължава да счита израелската заселническа активност в окупирани палестински територии за противозаконна съгласно интернационалното право, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз приканва Израел да приключи всякаква заселническа активност, според отговорностите си като окупираща мощ ", се споделя в оповестено нощес изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, представено от Франс прес. " Всяка колонизационна активност е противозаконна от позиция на интернационалното право и компрометира приложимостта на решението с две страни и вероятностите за дълготраен мир, както акцентира резолюция 2334 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", акцентира тя.

" Европейски Съюз ще продължи да поддържа подновяването на градивен дипломатически развой за достигането на решение, предвиждащо основаването на две страни, единственото реалистично средство " за постигането на задачите и на двете страни, добави Могерини.

От Руското външно министерство обявиха, че позицията на Москва по въпроса остава непроменена.

" Руската позиция по този въпрос не се е трансформирала ", акцентира представител на външното министерство.

Русия счита, че е належащо сложно политическо решение на израелско-палестинския спор на основа на решението с две страни в границите от 1967 година. Външното министерство в Москва нееднократно е заявявало, че единственият метод за решение на несъгласията сред страните са директните договаряния, напомня ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР