САЩ търсят подкрепа от своите партньори, за да убедят Иран

...
САЩ търсят подкрепа от своите партньори, за да убедят Иран
Коментари Харесай

Тилърсън поиска преразглеждане на иранската ядрена сделка

Съединени американски щати търсят поддръжка от своите сътрудници, с цел да убедят Иран да възобнови договарянията по нуклеарната договорка, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

" Нуждаем се от поддръжката на нашите съдружници, с цел да накараме Техеран да разбере, че тази договорка в действителност би трябвало да бъде преразгледана ", сподели той пред телевизионния канал FoxNews.

Първият американски посланик приказва в навечерието на първата си среща с иранския външен министър Мохамед Явад Зариф и външните министри на петте други страни, подписали нуклеарното съглашение от 2015 г. - Англия, Китай, Франция, Германия и Русия.

При първата си тирада на Общото заседание на Организация на обединените нации президентът Доналд Тръмп съобщи, че е подготвен да приключи нуклеарната договорка, като я назова " смущаваща за Вашингтон ".

БГНЕС напомня, че задачата на съглашението бе да възпре Техеран от създаване на нуклеарни оръжия посредством налагане на лимитирани във времето рестрикции и практикуване на прецизно интернационално наблюдаване на нуклеарната стратегия.

По-конкретно страната беше принудена да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – развой, който ще приближи страната до количеството обогатен уран, нужен за основаването на атомна бомба. В рамките на съглашението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се употребява за зареждане на реактори. Обогатяването на 20% също може да се употребява за цивилни цели, само че на процедура стъпката сред него и 90% обогатяване, належащо за основаването на оръжие, е дребна. В подмяна на рестриктивните мерки, Техеран съумя да си извоюва доста облекчение на някои от интернационалните стопански наказания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР