САЩ, Словакия и други държави-членки на НАТО обсъждат предоставянето на

...
САЩ, Словакия и други държави-членки на НАТО обсъждат предоставянето на
Коментари Харесай

САЩ, Словакия и съюзници от НАТО обсъждат предоставянето на С-300 на Украйна

САЩ, Словакия и други държави-членки на НАТО разискват даването на С-300 на Украйна. Това стана ясно на брифинг след срещата на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин и Министърът на защитата на Словакия Ярослав Над.

Словакия е дала кардиналното си единодушие да даде своето Противовъздушна отбрана на Украйна, само че на този стадий не е ясно дали това ще се случи.

„ На първо място за мен е сигурността на нашата страна, на нашето население “, акцентира словашкият министър на защитата, само че не изключи системата С-300 да бъде сменена с друга.

На въпрос дали Съединени американски щати ще дават Противовъздушна отбрана „ Пейтриът “ и двамата споделиха, че на този стадий ще се въздържат от коментар на тази тематика, тъй като всичко към момента се разисква с партньорски страни.

„ Да, може да сменим системите, не изключваме тази опция “, единствено разяснява Над.

Пред публицистите Остин приказва за настояването на Зеленски за затварянето на въздушната зона над Украйна.

„ Благодаря ви доста за този въпрос. От страна на Съединени американски щати ние няма да изпращаме войски в Украйна. Това е безапелационната позиция на президента Джо Байдън. А, в случай че се затвори небето и се направи такава зона (бел.ред. зона без полети) това значи, че влизаме в борба с Русия. Нашият президент към този момент няколко пъти сподели, че това няма да се случи. От страна на Съединени американски щати няма по какъв начин да се направи такава зона, само че това не значи, че няма да помогнем на Украйна. Ще осигурим средства, с които да се пази “, съобщи Остин.

По думите му има данни, че огромна част от офанзивите на Русия са осъществени с изстреляни ракети от територията на страната, а освен от въздушни офанзиви.

Лойд Остин и Ярослав Над обявиха, че по време на срещата е разисквана обстановката в Украйна и каква помощ би могла да се даде. На този стадий те се въздържат от коментар какви съответно ограничения са разискали и дали има изрично решение какво се възнамерява да бъде предоставено на Киев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР