САЩ ще удвоят контингента си от пехотинци в Норвегия в

...
САЩ ще удвоят контингента си от пехотинци в Норвегия в
Коментари Харесай

САЩ удвояват войските в Норвегия до границата с Русия

САЩ ще удвоят контингента си от пехотинци в Норвегия в сходство с проект, който е разгласен още през юни, заяви норвежкото военно министерство, представено от "Ройтерс ".

Планът за увеличение на броя на пехотинците в Норвегия от 330 на 700 и напредването им наоколо до границата с Русия провокира остра реакция от Москва, която назова дейностите "недружелюбни ".

Правителството в Осло, което е обезпокоено след съветското анексиране на Крим през 2014 година, твърди, че увеличеното американско наличие е единствено с подготвителна цел и не би трябвало да бъде тълкувано като военна ескалация.

Пехотинците по проект трябваше да изоставен Норвегия до края на тази година, откакто първият контингент дойде през 2017 година за военно образование в зимни условия. Това са и първите задгранични войски в Норвегия от Втората международна война.

Външният министър на скандинавската страна Ине Ериксен Сорейде успокои, че решението не съставлява определяне на непрекъсната военна база на Съединени американски щати в страната и не е ориентирано към Русия.

Ротацията на сили ще продължи до пет години спрямо първичната информация, че ще бъде за шест месеца от началото на 2017 година През юни беше взето решение за удължаването й.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР