САЩ са предали на Украйна първите две зенитно-ракетни системи NASAMS,

...
САЩ са предали на Украйна първите две зенитно-ракетни системи NASAMS,
Коментари Харесай

Киев получи системи NASAMS. Министърът на отбраната нарече Украйна „полигон“

САЩ са предали на Украйна първите две зенитно-ракетни системи NASAMS, оповестиха локалните медии, като цитираха основния изпълнителен шеф на Raytheon Technologies Грег Хейс, който съобщи, че сега те се разпростират.

Според Хейс договарянията за прекачване на системите за противовъздушна защита Patriot на Украйна не престават, само че американските управляващи към момента не са одобрили това решение.

NASAMS е система за противовъздушна защита със междинен обхват на деяние, която може да поразява самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

Междувременно някогашният командващ на американската войска в Европа Бен Ходжис даде да се разбере, че сега Западът не може да покрие със системи за противовъздушна защита гражданските обекти в Украйна.

" Не разполагаме с задоволително противовъздушна защита за цяла Европа. Само един батальон " Патриот " за цяла Европа ", сподели той в предаването Фейгин Live.

Според Ходжис през осемте месеца на войната в Украйна Съединени американски щати са осъзнали, че условията за противовъздушна защита са " доста по-големи, в сравнение с си мислехме ".

Ходжис предполагал, че е належащо да се пазят летищата и морските пристанища, само че не и гражданската инфраструктура. " Така че условията за противоракетна защита са доста по-големи, в сравнение с си мислехме. Мисля, че в този момент Западът търси други системи, които могат да оказват помощ... Но в този случай просто нямаме какво да предадем - сподели Ходжис.

В същото време немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който през вчерашния ден посети Украйна за първи път от началото на войната. Обеща по време на срещата си с президента Владимир Зеленски в най-близко бъдеще Германия да съобщи на украинските въоръжени сили спомагателна партида системи за противовъздушна защита немско произвеждане.

Допълнителни ракетни установки " Марс II " и четири самоходни гаубици " ще бъдат трансферирани на Украйна неотложно през идващите няколко дни ", съобщи Щайнмайер.

Същевременно министърът на защитата на Украйна Олексий Резников съобщи в изявление за американското издание Politico, че Украйна се е трансформирала в " полигон " за тествания на западни оръжия.

Позовавайки се на Резников, Politico написа, че потреблението на западни оръжия от страна на Украйна " освен оказва помощ за изтласкването на съветските войски от окупираната територия, само че и разрешава на страните да тестват оборудването си против съветската войска ". " По време на тази война имаме военен полигон в Украйна ", сподели Резников. Той изясни това с образеца на гаубиците на НАТО от разнообразни модели. " Мисля, че всички [държави] виждат по какъв начин използваме тези системи, знаете, че имаме осем разнообразни 155-милиметрови артилерийски системи на терен... тъй че това е като съревнование, с цел да забележим коя от тях ще бъде най-ефективна ", сподели украинският министър.

В друго изявление Резников съобщи, че украинските въоръжени сили управляват всички мостове над река Днепър в Херсон и окупаторите не могат да изоставен града. Ще им е мъчно да водят улични боеве, тъй като нямат пътища за оттегляне, сподели Резников пред Fox News. " Наистина нямам доверие, че руснаците ще могат да водят улични боеве. Защото това не е най-хубавият вид за тях. Контролираме всички мостове на река Днепър с HIMARS и друга артилерия. И за тях е рисковано да останат в Херсон, тъй като тогава няма да могат да избягат, както направиха в Изюм ", сподели Резников.

Западни военни и анализатори означават, че с идването на новия командващ така наречен " специфична интервенция " военачалник Сергей Суровикин в съветската войска се следят " признаци на по-голяма тактическа координация ". Те са по-високи, в сравнение с при неговия предходник военачалник Александър Дворников, настояват специалисти пред Politico.

" Неговите военни тактики са в цялостно несъгласие с разпоредбите на войната, само че за жалост се оказаха ефикасни в Сирия ", споделя пред вестника почитан чиновник на английското военно разузнаване. " Като боен пълководец той има репутацията на ефикасен, въпреки и с дефекти ", добавя той.

Междувременно анализаторите настояват, че бруталността и другите качества на Суровикин може да не са задоволителни, с цел да бъде победена Украйна.

Според настоящата сводка на украинския Генерален щаб през миналото денонощие ВСУ са отблъснали набези в регионите на Иванград, Бахмут, Соледар, Курдюмовка, Красногоровка, Новомихайловка, Невелское (Донецка област) и Тернова (Харковска област).

Руските войски са нанесли пет ракетни и до 30 въздушни удара, както и над 100 обстрела от РСЗО. Засегнати са регионите на повече от 40 обитаеми места. Сред тях са град Днепър (двама починали и няколко ранени, част от които е в тежко състояние) и региона, Приколотное в Харковска област и Болшая Александровка в Херсонска област.

Украински артилерийски удар е унищожил склад за муниции и повече от 10 " кадировци " в село Новоивановка в Луганска област.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР