САЩ са дълбоко разтревожени от информацията за планове на Турция

...
САЩ са дълбоко разтревожени от информацията за планове на Турция
Коментари Харесай

САЩ: Обезпокоени сме от за планове на Турция за изпитания на системите С-400

САЩ са надълбоко разтревожени от информацията за проекти на Турция скоро да извърши тествания на съветските ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, съобщи за ТАСС представител на Държавния департамент.

"Запознати сме с тези информации. Продължаваме изрично да възразяваме против пазаруването от Турция на зенитни ракетни системи С-400 и сме надълбоко разтревожени от известията, че Турция продължава напъните си да вкара в употреба С-400 ", уточни той.

"Прекратяването от нас на присъединяване на Турция в програмата Ф-35 в отговор на придобиването на С-400 демонстрира сериозността, с която администрацията подхожда към този въпрос. Продължаваме да подчертаваме на най-високо ниво, че покупката на С-400 е най-важното затруднение в двустранните връзки и вътре в НАТО, както и че има риск от евентуални наказания в границите на американския Закон за противопоставяне посредством наказания на съперниците на Америка ", добави американският посланик.

"Уверени сме, че президентът на Турция Реджеп Ердоган и висшите представители на неговото държавно управление схващат нашата позиция ", добави той.

Турският вестник "Йени акит " писа през вчерашния ден, че Турция може в скоро време да организира тествания на съветските зенитно-ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие и помести видеокадри, от които съгласно вестника се вижда, че част от системите за Противовъздушна отбрана С-400 "Триумф " се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

"Йени акит " свързва също прехвърлянето на С-400 със известието на управляващите за затваряне на въздушното пространство над град Синоп, което може да е разпоредено по отношение на готвените тествания.

Русия и Турция подписаха контракт през 2017 година за доставка на съветски зенитно-ракетни комплекси С-400, като първият комплект беше доставен в Турция през август 2019 година Така Турция стана първата членка на НАТО, която купи от Русия тези системи, а решението й провокира остра реакция от страна на Съединени американски щати и алианса като цяло, отбелязва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР