САЩ подкрепят Филипините в защитата на върховенството на закона в

...
САЩ подкрепят Филипините в защитата на върховенството на закона в
Коментари Харесай

Камала Харис: САЩ подкрепят Филипините в защитата на върховенството на закона в Южнокитайско море

САЩ поддържат Филипините в отбраната на върховенството на закона в противоречивото Южнокитайско море, заяви  американският вицепрезидент Камала Харис, която се срещна през днешния ден с филипинския президент Фердинанд Маркос младши, съобщи ДПА.

Думите ѝ са във връзка случай, станал през вчерашния ден в Южнокитайско море, часове преди идването ѝ в Манила. Катер на китайската брегова защита препречва пътя на филипински военен транспортен съд, който влачи на буксир неидентифицирана железна отломка, видяна край филипинския остров Пагаса. Китайците пращат надуваема лодка с матроси, които прерязват буксирното въже и отнасят предмета на своя кораб без пояснения.

" Въоръжено нахлуване против въоръжените сили, пътнически кораби или самолети на Филипините в Южнокитайско море ще задействат поетите от Съединени американски щати взаимни задължения към сигурността и това е корав ангажимент, който имаме към Филипините ", сподели Харис на президента Маркос. Той благодари на Харис за поддръжката в тези " бурни времена " - в района и света. " Положението бързо се трансформира и ние би трябвало да се развиваме, с цел да реагираме добре на обстановката. Ето за какво е доста значимо да продължаваме напред и да укрепваме, като предефинираме тези връзки ", добави той. Маркос окачестви визитата на вицепрезидента на Съединени американски щати като " изключително мощен знак ", че двустранните връзки остават здрави. " Казвал съм доста пъти, че не виждам бъдеще за Филипините, от което да не са част Съединените щати ", акцентира президентът на островната страна.

 Филипините са най-отдавнашният съдружник на Съединени американски щати в района, само че дипломатическите им връзки бяха влошени при предходния президент Родриго Дутерте.

Пекин се стреми да откри съвсем цялостен надзор върху Южнокитайско море. Бруней, Виетнам, Малайзия, Тайван и Филипините също имат искания към това море, което е стратегически морски път, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР