САЩ няма да изпращат нито дипломатически, нито официални представители на

...
САЩ няма да изпращат нито дипломатически, нито официални представители на
Коментари Харесай

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

САЩ няма да изпращат нито дипломатически, нито публични представители на идните през 2022 година Зимни олимпийски игри в Пекин, само че американските спортисти няма да бъдат спирани от присъединяване. Това разгласи в понеделник говорителката на Белия дом Джен Псаки, представена от ДПА.

Американският президент Джо Байдън предизвести още предишния месец, че Вашингтон обмисля сходна мярка поради положението на човешките права в Китай. Пекин е упрекван в репресии в Хонконг, както и против етническите малцинства, в това число уйгурите.

На въпрос за какво Съединени американски щати се въздържат от цялостен протест на Олимпийските игри в Пекин, Джен Псаки сподели, че Вашингтон не желае да санкционира спортистите, които са се готвили интензивно за Олимпиадата.

"Американските спортисти имат цялостната ни поддръжка. Зад тях сме на 100% и ще ги приветстваме от у дома ", добави говорителката на Белия дом, представена от БНР.

Междувременно от китайското посолство в Съединени американски щати дефинираха мярката като претенциозно деяние и политическа операция. Говорителят на задачата сподели, че решението на американската страна няма да окаже никакво въздействие върху провеждането на Олимпиадата.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян пък предизвести на брифинг в понеделник, че сходен протест няма да остане без отговор и Китай ще предприеме "решителни ответни дейности ".

Международният олимпийски комитет съобщи, че почита желанието на Вашингтон. Говорител на МОК съобщи, че наличието на държавни представители и дипломати е чисто политическо решение за всяко държавно управление, което комитетът в своя политически неутралитет изцяло зачита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР