САЩ: Македония ще се присъедини към НАТО до средата на

...
САЩ: Македония ще се присъедини към НАТО до средата на
Коментари Харесай

САЩ: Македония ще се присъедини към НАТО до средата на 2020 г.

САЩ: Македония ще се причисли към НАТО доникъде на 2020 година
До средата на 2020 година Македония може да завърши въпроса с участието си в НАТО, в случай че приложи Договора от Преспа и по този метод позволи дългогодишния си спор с Гърция за името. Това съобщи американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър в Сараево.

Според него Македония може да стане 30 член на НАТО „ най-рано след 18 месеца “. „ Това е изцяло действителна цел “, уточни той.

В същото време Палмър изрази угриженост за съветското „ мощно въздействие “, както самият той го дефинира, в Западните Балкани. Според него Русия се пробва да подкопае напъните на македонското държавно управление и институции за интеграция на страната в Европейски Съюз и НАТО.

„ Не е работа на Русия да взема решение какво може или не може да направи Македония по отношение на интеграцията на последната в европейските и евроатлантическите институции. Усилията за подкопаване на изразената воля на жителите на Македония дестабилизират и вредят на мира и сигурността в района “, добави Палмър.

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за участие в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Договорът планува смяна на името на Македония, която ще се споделя „ Република Северна Македония “. Парламентът в Скопие към този момент утвърди първата част от измененията в Конституцията, които са свързани със промяната на името на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР