Със значителния напредък в разработката на ваксини срещу новия коронавирус

...
Със значителния напредък в разработката на ваксини срещу новия коронавирус
Коментари Харесай

Около 25 държави имат необходимата верига за доставки на COVID-ваксините

Със забележителния прогрес в създаването на ваксини против новия ковид и стартирането на всеобщото произвеждане на милиарди дози от тях от ден на ден на дневен ред застава идващият въпрос – по какъв начин да бъдат превозени те бързо, само че без да се нарушава качеството им.

Около 25 са страните с най-напреднали логистични системи. Все още има огромни част от Азия, Африка и Южна Америка, в които липсва нужният потенциал на хладилната верига за доставки, подобаваща за превозването и съхранението на препарат срещу COVID-19. Това сочи нов отчет на интернационалната логистична компания DHL, направен взаимно с McKinsey & Company.

Над 250 евентуални ваксини се създават в световен мащаб, а в границите на идващите две години се чака 10 милиарда дози от тях да бъдат доставени до всяка точка на света. Веригите на доставки бяха подложени на голям брой провокации от началото на годината до момента, само че това, наподобява, е било единствено началото, тъй като огромна част от новосъздадените ваксини се съхраняват при доста ниски температури, в това число преди да бъдат превозени.

Трябва ли хладилната верига да стане по-студена?

В огромното изследване „ Осигуряване на пандемична резистентност “ на DHL се отбелязва, че днешните вериги доставят медицински консумативи при температури сред два и осем градуса по Целзий, в това число и ваксини. Всяко излагане на несъответствуващи условия, като да вземем за пример високи температури, може да редуцира и даже да унищожи действието на имунизацията.

Обичайно експертите отделят доста време за разбор на изискванията на околната среда, нужни за доставянето на препаратите, само че имунизациите против COVID-19 се създават с такава висока скорост, че сега предпочитани са фактори като сигурност и успеваемост. Липсата на данни за стабилността обаче може да докара до условието за рисково ниски температури по хладилната верига на доставки до -80 градуса по Целзий.

Очертава се даже и с потреблението на оптималния потенциал на съществуващата сега инфраструктура делът на популацията на света с достъп до имунизацията да се усили до почти 70% или 5 милиарда души от към 60 страни. Възможността за доставки в Африка остава под въпрос поради високите външни температури и лимитираната хладилна верига. Затова е значимо да се намерения за нови типове превоз, свързани с по-малко наличните райони.

Решения от край до край

Според DHL доставчиците ще би трябвало да са подготвени да предложат няколко решения от край до край, които дават отговор на разнообразни потребности. От компанията са извели три архетипа във веригата за доставки:

Директна доставка до точката за приложимост – това е най-бързият вид, при който имунизациите се вземат палетизирани или в кутии непосредствено от мястото на произвеждане и се транспортират по въздух или суша до крайната дестинация. Този модел обаче е подобаващ за в началото световно разпространяване и в случаите, когато крайната точка е в относителна непосредственост до мястото на произвеждане.

Локален крос-докинг – палетите се запълват с хладилни кутии, които се транспортират до дадена страна по въздух, а по-късно не престават по земя до крайната точка. Това решение може да понижи разноските за доставка и работи добре, изключително за по-малки райони, които са надалеч от мястото на произвеждане.

Локално предпазване – този модел разчита на съхранението тук-там за приемане на цели палети, които по-късно да се разрушават на по-малки количества преди да бъдат изпратени към крайните точки. Подходящ е за по-големи райони и е по-дългосрочно решение за имунизациите, които нямат толкоз строги условия за съхранението от позиция на температурата.

Устойчивостта на всеки един от тях зависи от условията за температурите, дистанцията за превозване и размерите, както и фактори, свързани с разноските, времето, потенциала на складовете и опцията за пакетиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР