Със заупокойна панихида, отслужена от Пловдивския митрополит Николай и епископ

...
Със заупокойна панихида, отслужена от Пловдивския митрополит Николай и епископ
Коментари Харесай

В Клисура честват 142-та годишнина от Априлското въстание

Със заупокойна панихида, отслужена от Пловдивския митрополит Николай и свещеник Арсений в църквата " Успение Богородично ", в Клисура започнаха честванията, отдадени на 142-та годишнина от Априлското въстание. Храмът бе огласен и от песнопенията на църковен хор от Пловдив, заяви Новини.бг.

Малко по-късно, на пл. " 20-ти април ", пред Павурджиевата къща, се състоя тържественият митинг-заря с присъединяване на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Официален посетител на клисурци във връзка годишнината от Априлската епопея бе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която одобри строя на представителните роти. " В изстрадалата история на нашия народ има страници, написани с кръвта на героите и такива се тези отпреди 142 години, които ние назоваваме Априлска епопея ", сподели в приветствието си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

" И през днешния ден ние би трябвало да си припомняме и да предаваме на нашите деца, че на 14 април 1876 година е извършено Народното събрание на Оборище, а на 20 април същата година в Копривщица Тодор Каболешков ще напише Кървавото писмо, което оповестява началото на Априлското въстание ", напомни кметът. Той добави, че в Клисура писмото е донесено от Никола Караджов, чиито думи също помним - " Няма нищо по-скъпо от отечеството ".

По време на въстанието Клисура дава 400 свидни жертви - мъже, дами, деца, опожарени са 800 къщи, изпепелен е Алтън Клисура, сподели още Кабаиванов.

" Един стихотворец беше споделил за Клисура, че е неземно богата, само че не на злато, а на пепел. Пепелта от 26 април 1876 година, когато след единствено шест дни независимост, башибузукът унищожава града. Пепелта на двете учебни заведения, черквата и над 800-те къщи, изгорени до основи. Пепелта на посевите и розоварните, на насъбраното имане, на възрожденските чердаци... на погубените стотици животи ". С тези думи стартира словото си Караянчева. " Именно в Клисура през януари 1876 година Панайот Волов и Георги Бенковски учредяват първия за този революционен окръг комитет, като го нарекли Самуил, а участниците в съзаклятието - братя Самуилови ", прибавя тя. " Само три месеца и единадесет дни по-късно една артилерия от 15 самоделни черешови топчета и шепа зле въоръжени и неподготвени бунтовници ще се изправят против две хиляден башибузук ", напомня ръководителя на Народно събрание, като не пропуща да спомене по какъв начин злидолската позиция ще падне, клисурци ще се бият за всяка къща и всеки зид, за погрома и ужаса, по какъв начин оживелите 38 дни ще се скитат из близките гори и чукаци, премръзнали, гладни и изнемощели, с цел да се върнат и да се изправят пред непогребаните тела на избитите. И пред пепелта.

" Прави сте, клисурци, да изпитвате същинска горделивост! И освен поради предишното, освен за това, че сте наследници на великани. А и поради сегашното, поради опазената родова памет, поради това, че с помощта на хора като вас подвигът на въстаниците живее и ще живее! Затова, че продължавате да давате образец за единение, за устрема ни да бъдем мощен и почитан народ. ", сподели още Цвета Караянчева.

Кулминацията на честването е на през днешния ден, 1 май, като програмата ще бъде открита с лиричен рецитал на артиста Янко Лозанов, след което ще се организира обичайна възстановка на моменти от Априлското въстание през 1876 година в Клисура. В нея вземат участие локални самодейци и членове от НД " Традиция ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР