Със затоплянето на климата през последните години, учените предупреждават за

...
Със затоплянето на климата през последните години, учените предупреждават за
Коментари Харесай

Пет смъртоносни болести „събудени“ от глобалното затопляне

Със стоплянето на климата през последните години, учените предизвестяват за повишаване нивото на океаните и рискови прояви на времето. Сега обаче, нова заплаха обвързвана със стоплянето добива все по-ясни контури. Разтопяването на по този начин наречените региони „ пермафрост “ или постоянно заледени, освобождава „ патогени зомби “, които са останали замръзнали с хилядолетия. Сега с повишаващите се температури и появяването на инсекти по тези места, разпространението на заболявания ще стане сериозна опасност.

Ето някои от заболяванията, които могат да застрашат затоплящият се свят.

Събуждащият се антракс

В края на юли тази година избухна зараза от антракс измежду стадата елени в Сибир, където починаха над 2000 животни. Макар и доста по-малко, само че се разболяха и хора. Беше намерено, че починал от антракс преди 75 години елен, който е бил във постоянно замръзналата почва се е размразил и е пренесъл болестта. Спорите на антракса могат да преживеят стотици години замразени в протеинова среда на убити от тях животни. Ако постоянно замръзналите земи в Сибир се размръзнат, това ще бъде сериозна опасност за зараза от антракс в северните региони.

Променящата се Зика

Зика е вирус който типично провокира признаци като при лек грип при възрастните хора. Когато обаче, засегне бременни дами, може да провокира непоправими увреждания на зародиша. Вирусът се придвижва от тип комари Aedes aegypti, който провокира и други рискови заболявания, като Денга тресчица. Сега този тип комари обитават най-много тропиците, Южна и Централна Америка, югоизточна Азия и елементи от Африка.
Според изследване от последните години, поради стоплянето на климата,тропиците могат да станат по-неподходящи за живот на комарите Aedes aegypti, до момента в който считани за безвредни в този момент места, като Австралия, южен Иран или Арабския полуостров могат да станат обиталища за този вид комари. Особено рисково ще стане, в случай че хората в тези региони продължат да събират дъждовна вода в контейнери и варели, каквато е практиката в този момент, тъй като те ще се трансфорат в развъдници на рисковия тип комари.

Болести „ зомби “

Антраксът не е единствената болест „ зомби “ събудена от стоплянето. През 2015 година учени оповестиха за вирус, който са разкрили в размръзнали се региони на Сибир. Най-интересното е, че той е към момента инфектиран, след 30 000 години прекарани в замръзнало положение. За благополучие той е рисков единствено за микроорганизми като амебите и не е рисков за хората. Самото му съществуваме обаче демонстрира, че смъртоносни патогени и други незнайни вируси могат да се появят от размръзналите се площи. Човешки действия, като сондиране и минен рандеман в освободените от мраза региони могат да способстват за появяването на остарели или на нови, непознати вируси.

Болестите пренасяни от кърлежи ще се усилят

Също като комарите и кърлежите придвижват рискови за индивида заболявания. При стоплянето на климата хабитатът на кърлежите се усилва, което значи, че те ще се появят на нови места и ще придвижват заболявания. По-дългите и по-топли лета ще значат повече хора и животни ухапани от кърлежи и болни от заболявания, като Лаймска болест или като бабезиоза.

Връщане на смъртоносната холера

Опасната болест се популяризира от нечисти водни източници. В по-топлия предстоящ климат, учените смятат, че изискванията за разпространяване на холера ще са по-добри. Проучване показано пред Американското геофизично общество през 2014 година демонстрира, че по-топлото време и наводненията провокирани от него, могат да провокират холерни епидемии в регионите с неприятна хигиена. Наводненията ще популяризират нечистите води на големи площи, а следващо засушаване ще концентрира бактерията на холерата (vibrio cholera) в по-малки размери вода.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР