Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

...
Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова
Коментари Харесай

Чакаме с маска на ски лифта

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се вкарват единни правила за противоепидемични и санитарни ограничения в курортите във връзка идния зимен сезон 2020/2021 година Целта е всички туристически места да вкарат идентични практики, с които да се подсигуряват здравето и сигурността на туристите, а България да отбрани статута си на здравословна и сигурна дестинация, оповестиха от ведомството. 

Пакетът е координиран с Министерството на здравеопазването и е оповестен на уеб страницата на Министерството на туризма. При нужда ограниченията ще бъдат променяни или допълвани според от епидемиологичната конюнктура, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. 

Мерките обгръщат активността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите наложително би трябвало да покриват носа и устата си с маска или друго защитно средство при престой в кабината и на въжен превоз станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения  може да бъде ограничаван  по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски дрешниците също е въведена специфична организация за отдалеченост и стерилизация, а в ски учебните заведения групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще съблюдават признатите инструкции за действието им в условия на пандемия от COVID-19.   

Убедена съм, че с общи старания и спазвайки напътствията на Националния действен щаб, ще успеем да овладеем наклонността за възходяща заплаха от вируса. Контролните органи ще бъдат изцяло безкомпромисни при определяне на нарушавания на разпоредбите. Така ще защитим Зеления щемпел, който България получи от Световния съвет по туризъм като безвредна дестинация, акцентира Николова. Тя напомни, че в летните курорти нямаше нито един доказан случай на болен с ковид в местата за настаняване. Нашата цел е тази позитивна наклонност да се надгради и за зимните дестинации, уточни още вицепремиерът.

Готовността на зимните курорти ще е доста по-голяма, в сравнение с летните, съобщи държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той напомни, че секторът на гостоприемството наред с просветителните институции е най – безвредният във връзка с COVID-19.

Браншът и локалната власт приветстваха и поддържаха единните ограничения на Министерството на туризма, като показаха подготвеност да ги надграждат. Редица кметове предложиха спомагателни мероприятия за отбрана, с цел да могат туристите да са по-информирани за обстановката. Те желаеха и единна рекламна акция за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на локалната власт са подготвени да спомагат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите, оповестиха от Министерство на туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР