Със своята архитектура от XIX век и бетонни сгради от

...
Със своята архитектура от XIX век и бетонни сгради от
Коментари Харесай

Бъдещето на европейския Детройт е под заплаха

Със своята архитектура от XIX век и бетонни здания от комунистическата ера Долни Кубин въплъщава визията за Централна Европа и нейното минало. Но градът в Северна Словакия е знак и на идното бъдеще, написа Bloomberg в собствен материал.

През последните три десетилетия страната, част от някогашна Чехословакия, се трансформира от светиня на остарелия Източен блок в един от най-големите производители на коли в света. И си завоюва прозвището „ европейския Детройт “.

Но в този момент, при започване на 2024 година, районът навлиза в различен преход на фона на ускоряващото се прекосяване към електрически транспортни средства. Разликата този път е, че вместо да се наваксва, предизвикването е да се избегне закъснение от динамичността на стопанската система.

Производителите на коли влагат обилни средства в прекосяването към електрически автомобили. Volkswagen AG ще стартира да създава напълно електрически SUV модели след 2025 година в Словакия, а Volvo строи нов цех покрай град Кошице, който ще създава електрически автомобили от 2026 година Проблемът е какво ще се случи с голямата мрежа от снабдители, които съставляват гръбнака на промишлеността и поддържат стопанската система.

Според изследване на GLOBSEC, мозъчен концерн със седалище в словашката столица Братислава, в най-лошия случай до 85 000 работни места в Словакия, или 4.5% от работната мощ, могат да бъдат отстранени при прекосяването към електромобилност.

В Чешката република, където се създава марката Skoda на Volkswagen, министър-председателят дефинира като стратегически приоритет подпомагането на локалната автомобилна промишленост в прехода. Подобно на Словакия, страната е в разнообразни стадии на диалози с евентуални вложители за създаване на фабрики за произвеждане на батерии.

Ако не успеем да се оправим с тази промяна, ще имаме проблем със заетостта “, сподели Александър Матушек, ръководител на лобистката група на автомобилната промишленост в Словакия.

Трудно е да се преувеличи смисъла на автомобилната промишленост за Словакия и Чешката република, които се отделиха спокойно една от друга през 1993 година Двете страни създават повече коли на човек, в сравнение с където и да било другаде по света. Те зависят от автомобилните фабрики за най-малко една четвърт от износа си, който през последните две десетилетия е довел до междинен стопански напредък от 3.5 % в Словакия и 2.4 % в Чехия, което е повече от междинното за Европейски Съюз.

Половината от индустриалното произвеждане на Словакия идва от производителите на коли и техните снабдители. Общо 260 000 души са заети в четири автомобилни производителя и 350 автомобилни снабдители, ситуирани в цяла Словакия. В Чешката република броят на заетите в бранша е съвсем двойно по-голям.

Долни Кубин, град с население към 18 000 души, се намира в района Жилина в Словакия, където се намира и огромният цех на корейския авто производител Kia. Две десетилетия бяха нужни, с цел да се намали процентът на безработица от 20 до 4%. Принос за това има и локалното сдружение на австрийската Miba, която създава съставни елементи за мотори с вътрешно горене и трансмисии за клиенти, измежду които Volkswagen и Stellantis, чиито марки включват Fiat и Citroen.

Кметът Ян Прилепок се притеснява, че прекосяването към електрически коли ще докара до противоположното развиване на града му. „ От диалозите с доставчиците знам, че те са подготвени да се приспособяват, само че зависят от клиентите си, с цел да се оправят с трансформацията ", сподели той.

Ние виждаме в това сериозна опасност. На разум ми идват паралелите с Nokia и нейните мобилни телефони в предишното. “

Стотици компании, които подкрепят производителите на коли, са разпръснати из Чешката република и Словакия. Сега те се пробват да запазят поръчките и работните места в промишлеността, която претърпява най-големите разтърсвания, откогато през 90-те години на предишния век държавните автомобилни производители бяха приватизирани и бяха основани нови.

Натискът идва от обстоятелството, че задвижването на стандартния автомобил разчита на към 200 движещи се елементи, до момента в който електрическото задвижване има към една десета от тях. Освен това няма потребност от такива неща като горивни инжектори и изпускателни системи.
В края на предходната година Volkswagen стартира производството на последните версии на флагманските модели VW Passat и Skoda Superb в завода си в Братислава, само че те може би са измежду последните коли с мотор с вътрешно горене, които ще бъдат създадени там.

128-годишната Skoda възнамерява да влага 5.6 милиарда евро (6,1 милиарда долара) до 2027 година в прекосяването към електрически автомобили преди възбраната на Европейски Съюз за продажба на нови бензинови и дизелови коли след 2035 година, съобщи основният изпълнителен шеф Клаус Зелмер в изявление в Прага предходната година.

Критиците обаче упрекват Европейски Съюз, че подкопава промишлеността. Според Зденек Зайчек, началник на чешката индустриална асоциация, преходът е прекомерно бърз и фирмите ще се борят още повече да се конкурират с Китай.

Европа е поела с огромно движение и е поела в посока, която в прочут смисъл ни слага в неизгодна позиция спрямо други континенти “, сподели той в изявление, оповестено онлайн през ноември.

Някои компании към този момент стартират да усещат това. Конгсберг Аутомотив, производител на скоростни кутии във Врабел, Централна Словакия, редуцира 192 чиновници през октомври заради възходящите разноски. Друг снабдител, Svec Group, съобщи, че би трябвало да дава отговор на екологичните критерии на Европейски Съюз, които китайските му съперници не извършват.

„ Ние даже не купуваме материалите на цената, на която те продават крайните си артикули “, споделя Любомир Швец, чиято компания създава пресови принадлежности за произвеждане на съставни елементи за каросерии във Връбница.

Днес питаме нашите клиенти какво ще създадат, с цел да посрещнат тази промяна, и даже те още не знаят. “

Още повече въпроси за бъдещето им поражда фактът, че Чехия и Словакия рискуват да изостанат в привличането на вложители за създаване на фабрики за електрически акумулатори. Унгария и Полша имат съвсем дузина заводи, които към този момент създават или са в развой на създаване.

Според Вазил Худак, някогашен министър на стопанската система на Словакия и заместник-председател на мозъчния концерн GLOBSEC, казусът е, че когато производителите на коли решат да разширят активността си, те могат да насочат новото произвеждане там, където имат близки снабдители на акумулатори.

През ноември Volkswagen съобщи, че сега няма „ бизнес аргументация “ за още един цех за акумулатори, откакто е избрал други обекти в Европа и Канада.

Междувременно Miba, която има 750 чиновници в Долни Кубин, осъзнава сложните провокации пред себе си. Дори в случай че инженерите й намерят нови благоприятни условия, няма гаранция, че компанията ще успее да задържи всичките си чиновници, споделя Владимир Томан, ръководещ шеф на завода от 1994 година насам.

Ситуацията на пазара се трансформира фрапантно “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР