Със своите 5 млрд. долара дарение Бил Гейтс оглавява списъка

...
Със своите 5 млрд. долара дарение Бил Гейтс оглавява списъка
Коментари Харесай

Бил Гейтс е най-крупния дарител за годината

Със своите 5 милиарда $ подаяние Бил Гейтс оглавява листата на най-големите донори за отминаващата 2022 година.

Десетте най-големи дарения, оповестени от физически лица или техните фондации, които американското списание “Кроникъл ъф филантропи " (Chronicle of Philanthropy) включи в тазгодишния си лист, възлизат на близо 9,3 милиарда $, съобщи Асошиейтед прес.

Средствата са отишли при огромни и одобрени институции. Сред тях има три частни фондации и три университета, които се занимават с екология, психологичното здраве на децата и с проучвания на стволовите кафези. Предоставени са средства и за проучвания по отношение на лекуването на рак, начинания за обезпечаване на жилища, стратегии за младежи и за репродуктивно здраве, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Две от даренията надвишават един милиард $, а шест от осемте донори (един от тях е направил три дарения) са мултимилиардери. Общото чисто положение на шестимата филантропи възлиза на малко над 325 милиарда $. 

Начело в листата на “Хроникъл ъф филънтропи " е Бил Гейтс, който е дал пет милиарда $ на фондация " Бил и Мелинда Гейтс ". Средствата са предопределени за активността на фондацията в областта на международното опазване на здравето, развиването и образованието. 

През юли Гейтс, чието чисто положение се прави оценка на 104 милиарда $, притегли вниманието, като разгласи, че дава 20 милиарда $ на фондацията, която ръководи дружно с някогашната си брачна половинка Мелинда Френч Гейтс. Представители на фондацията обаче потвърдиха този месец, че с три четвърти от тези 20 милиарда $ е изпълнено обещанието фондацията да получи 15 милиарда $, направено от Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс през юли предходната година. И по този начин на процедура се получава, че тазгодишното подаяние на Гейтс е в размер от 5 милиарда $.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР