Със свое решение Софийският градски съд СГС уважи иск на

...
Със свое решение Софийският градски съд СГС уважи иск на
Коментари Харесай

Отнеха имоти за 194 хил. лв. от бивш зам.-кмет на Тетевен


Със свое решение Софийският градски съд Софийски градски съд почете иск на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за лишаване на имущество за 194 176 лева от някогашния зам.-кмет на общ. Тетевен Детелин Пърлев и брачната половинка му. Процедурата против него е стартирана след привличането му като обвинен за закононарушение по работа.

Решението на Софийски градски съд, което не е дефинитивно, постановява лишаване в интерес на страната на парцели в София и Тетевен и налични суми по банкови сметки.

Съдът е оставил без почитание настояването на Пърлев за преустановяване на делото поради преустановяване на наказателното произвеждане. "Основен предмет на доказване в правосъдния развой при обезпечено тъждество на страните не е незаконно действие по Наказателния кодекс или тежко административно нарушаване, а посредством изключване на опциите за правомерно замогване определяне на това имущество на ответника/ответниците, за което няма доказателства, че е законно добито, от което произтича презумпцията, че директно или индиректно е с противозаконен източник. Отнемането на такова имущество по същината си не съставлява наказване за осъществено закононарушение или административно нарушаване, а гражданска глоба, ориентирана към възобновяване на справедливостта ", споделят в претекстовете си магистратите.

С решението се отхвърля и искане за прекъсване на делото по отношение на преюдициалното питане до Съд на Европейския съюз по пояснение до каква степен българската правна рамка за гражданска конфискация дава отговор на наредбите на Директива 2014/42/ЕС.

"Правото на Европейския съюз да взема решения в региона на лишаване на нелегално имущество е обвързано с правилото на субсидиарност, т.е. в границите на Европейски Съюз всяка страна взема решение, в сходство със личната си правна система, по какъв метод да противодейства на тежката, постоянно проведена престъпност и на корупцията ", се споделя в решението.

Магистратите излагат позицията си, че директивата не се отнася до гражданската конфискация, заради която причина питането не се явява преюдициално и няма да се отрази на решаването на съответното дело.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР