Със свое решение правителството одобри проекта на Закона за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проекта на Закона за изменение
Коментари Харесай

Правителството предлага удължаване на нулевата ДДС ставка за хляба и 9% за ресторантите

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС).

Промените са поради нуждата от премахване на открити несъответствия с правото на Европейския съюз, тъй че законодателството в региона на налога върху добавената стойност да се приведе в сходство с решения на Съда на Европейски Съюз.

Прецизират се и разпореждания, които основават усложнения при практическото използване на закона.

Предложено е удължение на периода на използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски услуги, с което се дава опция на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, по този начин и да резервира работните места в бранша.

Предложено е удължение на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, тъй че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху семействата, по-специално върху най-уязвимите групи хора.

Като мярка за изсветляване на „ сивата " стопанска система е препоръчана опция получателят по доставка да не заплаща цената ѝ, когато доставчикът не издаде касова записка.

Предложени са разпореждания, съгласно които няма да се прави промяна на употребения данъчен заем при бракуване на стока. Това ще става когато лицето е счело, че тя към този момент е неизползваема в нормалната му икономическа активност и доброволното я е унищожило или я е продало с Данък добавена стойност. Също по този начин, в случай че стоката е била унищожена окончателно.

Предвидени са още промени, посредством които се реализира сходство с европейските правила, като се анулира условието задължени лица, неустановени в Европейски Съюз, решили да употребяват режима „ отвън Съюза ", да дефинират упълномощен представител, с цел да могат да се записват по този режим.

Във връзка с внедряване в Митническата осведомителна система за внасяне на функционалността за централизирано оформяне при импорт е препоръчано въвеждане на отсрочено заплащане на налога при централизирано оформяне при импорт на артикули, като са регламентирани изискванията за използване и отчитане на Данък добавена стойност.

Предложени са разпореждания, които имат за цел да се разреши на лицата, които не са изпълнили задължението да се записват по ЗДДС или да се записват в планувания период, да начислят дължимия Данък добавена стойност за осъществените облагаеми доставки през интервала, когато са били длъжни, само че не са били регистрирани по този закон. Идеята е това да се случи посредством издаване на данъчен документ, като по този метод ще се даде право на данъчен заем на получателя по доставката.

Законопроектът съдържа и оферти за редактиране на разпореждания по отношение на зародили усложнения при практическото използване на закона. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР