Със скръстени в скута ръце 89-годишната Елена Ламбру се приближава

...
Със скръстени в скута ръце 89-годишната Елена Ламбру се приближава
Коментари Харесай

Politico: На богатите европейски Балкани хората са в енергийна бедност

Със скръстени в скута ръце 89-годишната Елена Ламбру се доближава по-плътно към единствения източник на топлота в къщата си - керамична печка на дърва.
Закупуването на дървесината през зимата в Магурени, малко селце в южна Румъния, коства повече от четири пъти месечната ѝ пенсия от 800 леи (170 евро). Понякога Ламбру гори царевични кочани, а не дърва, с цел да спести пари. На въпроса по какъв начин свързва двата края, очите й се изпълват със сълзи и тя споделя: " Много е мъчно. "
Но Ламбру не дава отговор на изискванията за държавна помощ, с цел да покрие разноските си за сила.
Почти една четвърт от румънските семейства имат проблеми с обезпечаването на сила, било тъй като не могат да си го разрешат, или тъй като не са свързани с електрически или газови мрежи, съгласно едно скорошно изследване на Центъра за проучване на демокрацията (CSD), мозъчен концерн в Клуж, Румъния. Въпреки това, по-малко от 5% от семействата получават държавна помощ за подкрепяне на техните потребности от отопление.
Това е по-широк проблем, който се стоварва върху бедните и възрастните хора в Европейски Съюз - и държавните управления по целия блок са избегнали сложния въпрос за установяване на обвързваща формулировка на енергийната беднотия. Това прави по-трудно да се дефинира кой се нуждае от помощ.
Румънският отчет е първата цялостна оценка на енергийната беднотия в страната и сложи тематиката в политическия дневен ред в един от най-бедните членове на Европейски Съюз. Експертите споделят, че държавното управление би трябвало да свърши по-добра работа, като оказва помощ на нуждаещите се.
„ Сегашната система не работи дейно, оставяйки доста хора отвън действието си,и в това време не оказва помощ задоволително на тези, които получават компенсации “, сподели Анка Синеа, специалист по енергийна политика в Центъра за проучване на демокрацията.
Румъния има двустепенна система. В допълнение към държавната помощ за отопление - нещо, което възлиза на 125 милиона леи, или единствено 0,33 % от бюджета на министерството на труда за 2017 година съгласно CSD - страната също контролира цените на силата. Това не е алтернатива, насърчавана от Европейската комисия, която желае страните да либерализират цените. Това също е много неработещ инструмент, защото оказва помощ на нуждаещите се, като в същото време субсидира по-богатите румънци.
" Използваме прекалено много контролирани цени на силата, които са все по-трудни за поддържане, като се има поради, че би трябвало да се интегрираме в по-широкия европейски енергиен пазар ", съобщи Разван Николеску, някогашен министър на енергетиката, който в този момент работи по енергийни въпроси за Deloitte Romania: " Аз съм за даването на финансова помощ на хора, които се нуждаят от помощ, само че тези хора би трябвало да бъдат ясно разпознати. "
Определяне на уязвимите
Критиците настояват, че държавното управление, което понастоящем се управлява от коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и демократичния АЛДЕ, не съумява да го направи.
Румъния одобри закон, определящ уязвимите консуматори през 2016 година, само че държавното управление забави влизането му в деяние.
В съпоставяне с актуалната система новият закон основава „ доста по-ясни критерии за асортимент “, с цел да се дефинира кой в действителност се нуждае от помощ, сподели Синеа. Това евентуално ще усили броя на бенефициентите, което ще усили разноските му, добави тя.
Последното отсрочване пристигна през ноември, а държавното управление в този момент се стреми да одобри закона през 2021 година Това накара Румънската асоциация на енергийните сдружения да призове държавното управление да стартира публичен спор по отношение на критериите, нужни за използване на закона и реформиране на система.
Кристина Пруня, народен представител от опозиционния Съюз „ Спаси Румъния “, съобщи, че държавното управление и енергийният регулатор би трябвало да премислят програмата за помощ и да подобрят събирането на данни, „ с цел да имат точна картина на размера на казуса “.
Вместо да одобри закона, през декември румънското държавно управление одобри акт за незабавно заледяване на цените на едро за газ и електрическа енергия за идващите три години.
В писмо до Европейската комисия, докладвано от румънски медии, министърът на енергетиката Антон Антон сподели, че ценовият таван е нужен, тъй като Румъния е изправена пред едно от най-високите равнища на енергийна беднотия в Европейски Съюз и няма законодателна рамка, която да помогне на уязвимите консуматори. Но този мотив не убеждава Еврокомисията. В четвъртък тя стартира процедура за нарушаване против Румъния за контролиране на цените на газа, като твърди, че тя нарушава законодателството на Европейски Съюз и " не е съответна " в дейностите си за отбрана на хората от несъразмерни нараствания на цените.
Декемврийският декрет също по този начин усили прага на приходите, под който хората могат да аплайват за финансова помощ, което отразява нарастването на минималните заплати и пенсиите през предходната година.
Но хора като Ламбру могат да пропаднат през пукнатините. Както и към 80% от живеещите по селата румънци, тя разчита на дърва за огрев, с цел да затопли дома си. Тя живее във плантация със наследник и неговото семейство. Когато тя помолила за помощ, била отхвърлена и ѝ била подредено да продаде земя, с цел да покрие разноските си.
Проблем на Европейски Съюз
Докато енергийната беднотия е необятно приета като проблем в Европейски Съюз, неналичието на обща формулировка значи, че статистическите данни се разграничават съществено.
Например, 8% от популацията на Европейски Съюз не може да си разреши да отоплява вярно домовете си през 2017 година, съгласно изследване в границите на целия блок. Според това изследване 11,3% от румънците се сблъскват с този проблем - по-малко, в сравнение с в Латвия - 29% и в България с 37%.
През 2017 година Европейската комисия предложи общоевропейска формулировка за енергийна беднотия в своя законодателен пакет, реорганизиращ пазарите на сила, само че държавите-членки и Европейският парламент не реализираха съглашение предходната година. Вместо това те се съгласиха, че страните ще излязат със свои избрания и проекти за справяне с казуса.
При отсъствието на по-силни дейности Комисията към този момент реши за основаването на Обсерваторията на Европейски Съюз за енергийната беднотия, онлайн платформа със статистически данни и критерии, с цел да помогне на страните да се оправят с казуса./БГНЕС
……………
Анка Геурзу, „ Politico “; превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР