Със сигурност Коледа е най-обичаният и чакан празник по света!

...
Със сигурност Коледа е най-обичаният и чакан празник по света!
Коментари Харесай

Няколко любопитни факта за приказната Коледа ❤

Със сигурност Коледа е най-обичаният и чакан празник по света! Целият месец декември е белязан от това сладостно неспокойствие и тайнствено очакване на Тихата и свята нощ. Напоследък традицията повелява все по-рано да украсяваме домовете си. Още от края на ноември можете да видите лампички по прозорците, украсени елхи и даже грижливо опаковани и подредени дарове. Магическият коледен дух…

Знаете ли обаче, че…

Вярва се, че украсяването на елхата води началото си от края на 15.век, когато християните в Германия са почнали да украсяват с тях домовете си.

Някога гирляндите са били правени от същинско сребро!

За коледни елхи се употребяват вечнозелени дървета като ела, бор или смърч.

Песента „ Jingle Bells ” е написана от Джеймс Пиърпонт през 1857 година Първоначално носи името „ One Horse Open Sleigh ” и е била предопределена за Деня на благодарността в Съединени американски щати.

Най-високото коледно дърво е било украсено в Сиатъл, Вашингтон, през 1950 година и е било високо цели 67 метра!

Произходът на Рудолф – северния елен с червен нос, идва от промоция на отдел в универсалния магазин Монтгомъри Уард. През 1939 година чиновник развива концепцията за еленчето, с цел да притегли клиентите да си купят детски книжки. Проработва! Магазинът продава над два милиона копия. Първоначално еленът няма червен нос обаче тъй като по това време аленият нос се е свързвал само със положения като грип и алкохолизъм.

Един от най-безопасните и потребни способи за преработване на коледното дърво е, като го дарите за храна на животните в зоопарк или другаде.

Традицията с окачването на чорапи по Коледа идва от една датска легенда. Живял в миналото един безпаричен човек, който имал три дъщери, за които не можел да си разреши да обезпечи зестра. Свети Никола пуснал през комина торба с жълтици, които се разхвърчали и попаднали в чорапите, които се сушали до камината. По този метод дъщерите към този момент имали зестра, която щяла да им разреши да се задомят.

Въпреки че Коледа е всеобщ празник, в Библията на никое място не се упоменава, че е заветен ден.

Първите коледни картички пораждат през 19.век

За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин - сантиментално събитие, на което дамите чакат да бъдат заведени на вечеря.

В света съществуват два острова, носещи името Коледа – единият се намира в Тихия океан, а другият – в Индийския.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР