Със 164 гласа за, 22 против (Възраждане и БСП), 1въздържал

...
Със 164 гласа за, 22 против (Възраждане и БСП), 1въздържал
Коментари Харесай

Депутатите промениха стария договор за F-16, но какво се случва с новия -

Със 164 гласа " за ", 22 " срещу " ( " Възраждане " и БСП), 1 " въздържал се " ( " Възраждане " ) и без спор депутатите трансформираха контракта за първите осем F-16.

Основната цел на вносителите е подобряването на към този момент подписаните контракти. От Министерството на защитата пък показват, че множеството промени са свързани с смяна на софтуера, наложителна поради развиването на технологиите. За измененията не се изискват спомагателни вноски към към този момент предплатено заплатената от България сума, само че има вътрешни транфери. Договорът не понижава и не стеснява декларираните от българската страна условия за качества на оръжейната система F-16 Block 70.

Спор по време на първо четене на законопроекта както в комисии, по този начин и в зала породи към заключителните разпореждания на законопроекта, в които е заложено, че министърът на защитата може да подписва контракти за промени и допълнения на интернационалните контракти, без да е нужна ратификация от Народно събрание, в случай че те не трансформират финансовите параметри. Първоначално от Министерски съвет стимулират предлагането за тази смяна с това, че поради забавянето, належащо за ратификации в Бълтария, може се усилват цени или периоди за осъществяване. Още при разглеждането на тектовете обаче Драгомир Заков изиска тази точка да бъде изтеглена, тъй като опонира на Конституцията. Основни критици на противоречивия чл.6 от законопроекта бяха от Българска социалистическа партия, които обявиха, че тази смяна е поискана от Съединени американски щати. Миналата седмица, по време на първото четене в зала, дебатът продължи повече от 3 часа. В края на изявленията Заков съобщи, че юристите в Министерството на защитата са показали предвидливост, предлагайки този член. Той добави, че политиканстването в продължение на часове в зала са доказателство за това.

Редактирахме остарелия контракт, какво се случва с новия?

Вчера министърът на защитата в оставка Драгомир Заков съобщи, че България е договорила два типа обезщетения поради забавянето на доставките на изтребителите F-16. По думите му в случай че се забави доставката на новите изтребители, то Съединени американски щати ще охранява въздушното ни пространство. Заков заяви още, ме страната ни е успяла да контракти два типа обезщетения за общо 34.5 млн. $.

Той изясни, че обезщетенията са разграничени на два типа. 25 млн. $ ще бъде отпуснати като спомагателна помощ за пазаруване на въоръжение във тип на ракети, а 9.5 млн. $ ще бъдат дадени от Съединени американски щати за образование на българските водачи по линия на така наречен високоточни оръжия.

На този декор се чака на следващия ден Министерски съвет да одобри Проектът на капиталов разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от Съединени американски щати. Междувременно стана ясна и цената - 1,320 милиарда $, които могат да бъдат платени разсрочено. Под въпрос обаче остава дали България ще отговори на американската оферта в период - до 1 ноември. На фона на идните предварителни избори през октомври този период наподобява нереалистичен - законът за подписване на контракт би трябвало да мине на две четения в Народното събрание. Ако България не успее да отговори до 1 ноември, то срокът може да бъде продължен, настояват от МО. Вчера обаче Драгомир Заков съобщи, че " планът е на косъм ".

 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР