Със 154 гласа „За“, нито един „Против“ и 15 „Въздържал

...
Със 154 гласа „За“, нито един „Против“ и 15 „Въздържал
Коментари Харесай

Парламентът прие Програмата на България за Председателството на Съвета на ЕС

Със 154 гласа „За“, нито един „Против“ и 15 „Въздържал се“, депутатите гласоподаваха и одобриха Позиция на Народното събрание по плана на Програма на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз, което ще се организира в интервала 1 януари – 30 юни 2018 година В решението е записано, че Народното събрание показва кардинална поддръжка за оповестените цели в плана на Програмата за Председателството, като споделя главните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза „ Съединението прави силата ”.

В решението депутатите насочат и предложение към българското държавно управление при приемането на окончателната стратегия да вземе поради следните тематики, разпознати от Народното събрание като краткосрочни и дълготрайни цели за Европейски Съюз и за България и свързани с европейския бюджет, кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Аргументите за това са, че многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала след 2020 година би трябвало да подсигурява опазване на сполучливите политики, водещи до реализиране на стратегическите цели на Съюза за доближаване, нараснала конкурентоспособност, стопански напредък и основаване на качествени работни места, обществен прогрес и битка с бедността.

В решението се обръща внимание на запазването на кохезионната политика като един от главните принадлежности за реализиране на стопански напредък и заслужено систематизиране на средствата сред държавите-членки. Утвърждаване на общата селскостопанска политика е избрана като мощна и съответно финансирана общностна политика, а в решението си Народното събрание моли за опазване на единната скица за заплащане на повърхност и подкрепяне, обвързано с производството за гарантиране на устойчивото развиване на този значим бранш на европейската стопанска система.

Други съществени тематики, залегнали в решението, са защита, сигурност и миграция. Във връзка с тях Народното събрание упорства за реализиране на единодушие за завършване на промяната на Общата европейска система за леговище, в това число с приемането на ревизиран Дъблински правилник, като се сложи фокус върху използването на целенасочени ограничения за попречване на противозаконната миграция и трафика на хора. Извежда се на напред във времето битката с проведената престъпност и тероризма посредством обезпечаване на по-добро взаимоотношение и продан на информация и данни сред националните служби за сигурност приемане на нова правна рамка за действието на Шенгенската осведомителна система. Обръща се внимание и на дейната роля България в напъните за задълбочаване на съдействието и развиване на ефикасна обща политика в региона на защитата за повишение на сигурността на Съюза и жителите му.

Депутатите упорстват министрите да осведомят постоянно отрасловите парламентарни комисии за напредъка по реализацията на целите на Българското председателство, а резултатите от съвещанията на Европейския съвет да бъдат представяни в Народното събрание. Програмата на Република България за Председателството на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да бъде показана в Народното събрание след нейното приемане от Министерския съвет. Свой план на решение бяха внесли от ПГ на Движение за права и свободи, който предвиждаше възлагане на държавното управление да работи за приемане на уравновесени решения за опазване на единството сред страните от Европейски Съюз, и да насочи старания към постигането на съответни резултати по време на Председателството, само че той бе отритнат от депутатите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР