Със 105 милиона тона, произвеждани годишно, е основателно да се

...
Със 105 милиона тона, произвеждани годишно, е основателно да се
Коментари Харесай

Как да спрем бананите да стават кафяви

Със 105 милиона тона, създавани годишно, е основателно да се каже, че бананите са един от обичаните плодове в света, а най-хубавото е, че можем да ги открием когато и да е на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.
 Бананите и какво ще се случи с тялото ни, в случай че хапваме вкусния плод всеки ден
Какво ще се случи с тялото ни, в случай че ядем банани всеки ден

5 значими изгоди за организма ни

В комерсиалната мрежа постоянно се продават много зелени банани. Така са и обрани, с цел да могат да устоят на дългия път до кварталния магазин. Често обаче, когато постоят повечко дни, те узряват като че ли прекомерно бързо и стават леко почернели и поомекнали.  И по този начин, за какво бананите покафеняват толкоз бързо и, което е по-важно, по какъв начин можем да спрем това?

Защо бананите стават кафяви

Има един хормон, на който бананите да благодарят за своя впечатляващо цветен витален цикъл - етилен . Този хормон работи за ускорение на процеса на зреене и до момента в който някои плодове и зеленчуци просто всмукват етилен, други интензивно го създават. Производителите на етилен попадат в две категории - климактерични плодове и неклимактерични плодове. Климактеричните плодове, като бананите, произвеждат огромно количество етилен по време на узряването, до момента в който неклимактеричните плодове, като цитрусови плодове и пъпеши, стопират да създават етилен, когато бъдат отстранени от растението или почвата.
 Снимка 646076

Това значи, че климактеричните плодове ще продължат да зреят, откакто са били събрани, и съхраняването на климактерични плодове до неклимактерични или абсорбиращи етилен плодове и зеленчуци ще докара до продължение на зреенето на другите артикули.
 Защо да измием добре бананите, преди да ги обелим
Защо да измием добре бананите, преди да ги обелим

Обяснението е разумно

Контактът с етилен кара киселините в плода да стартират да се разграждат, омекотяват месото му и разграждат зелените хлорофилни пигменти. Това трансформира външния тип на плода, като в същото време го прави по-мек и сладостен. Тъй като етиленът продължава да прави работата си с бананите, жълтият пигмент ще се разпадне и ще образува кафяви петна в развой, наименуван ензимно покафеняване.
 Снимка 646074

Как да спрем бананите да покафеняват

Въпреки че може да няма метод да спрем изцяло процеса на покафеняване, има способи да запазим бананите си идеално узрели за по-дълго време.

Първо, потреблението на кука за банан ще предотврати наблягане и увреждане на меките тъкани, което усилва резултатите на етилена. Можете също по този начин да следваме примера на някои супермаркети и да увием стъблата в пластмасова обвивка. Стъблото на банана е мястото, откъдето се освобождава по-голямата част от етилена и в случай че ограничим тази област, тогава предотвратяваме достигането на хормона до останалата част от банана.
 Банани, канела и какви са изгодите от чая с плода и подправката преди лягане
Защо да пием чай от банан преди лягане

И студеният вид прави същата работа

Друг способ е да ги съхраняваме на хладно и мрачно място. Слънчевата светлина ще насърчи процеса на зреене. Препоръчва 12°C като оптимална температура за предпазване на банани. Като се има поради това, съхранението в затворен резервоар ще увеличи равнищата на етилен и ще форсира узряването.
 Снимка 646075

Съществуват и някои разногласия към практиката бананите да се слагат в хладилника. Въпреки че е дейно да замразяваме банани за приложимост в неща като смутита или сладолед, процесът на изстудяване може да аргументи " охлаждащо пострадване ", което визира авансово узрелите банани, спирайки тяхното по-нататъшно узряване и причинявайки горчив и противен усет. Препоръчва се единствено идеално узрели банани да се съхраняват в ледник и макар че кожата им бързо ще стане тъмнокафява, плодовете вътре ще запазят приятно узрелия си усет.
 Снимка 646077

Освен това, до момента в който нарязаните резени банан ще покафенеят за няколко секунди, прибавянето на кисел сок като лимон или ананас ще спре този развой, като обезврежда рН на банана, написа IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР